Het waarschuwingsbord in Oirlo is duidelijk: 'Verboden katten te voeren'.
Het waarschuwingsbord in Oirlo is duidelijk: 'Verboden katten te voeren'. Eigen foto

Overlast 'kattenvrouw'

Oirlo | Ze is de bewoners van de straten Molenhoek, Castenrayseweg en Boddenbroek in Oirlo al jaren een doorn in het oog: de vrouw die ze omschrijven als de 'kattenvrouw'. De vrouw rijdt op haar scooter en gooit dagelijks kattenvoer in de buurt neer. "Dit voer trekt ongedierte aan zoals muizen en ratten, waarvan in de gemeente Venray toch al genoeg overlast is. Ook heeft ze meerdere mensen bedreigd die haar netjes op haar gedrag aanspraken", zegt Ingrid Janssen namens de omwonenden.

Door onze redactie

De buurtbewoners hebben het lang aangekeken, maar nu is voor hen dan toch echt de maat vol. De omwonenden hebben bij de vaste voederplaats van de vrouw onlangs een eigen verbodsbord geplaatst met daarop de tekst 'Verboden katten te voeren in verband met rattenoverlast'. Ook hebben ze de afdeling handhaving van de gemeente Venray ingeschakeld.

"Dat 'bijvoeren' van katten is niet nodig", gaat Janssen verder. "Wij voeren onze eigen katten, en met dit overschot aan voer doen katten ook niet meer waar wij ze voor hebben: jagen op ratten en muizen. Ze gooit het zelfs bij mensen in de tuin of op eigen bedrijfsterrein, terwijl de eigenaren daar helemaal niet van gediend zijn. Na haar weken hierover te hebben aangesproken, gooit ze het voer vervolgens enkele meters verderop of aan de overkant van de weg neer. Hierdoor zijn dus ook alweer enkele katten en jonge kittens overreden door vracht- en/of autoverkeer", aldus de bewoonster van de Boddenbroek. "Ze wil gewoon niet inzien wat ze aanricht met haar voeren. Wij steken als agrarisch bedrijf veel geld in ongediertebestrijding. Door haar acties is dat echter dweilen met de kraan open. Ze heeft zelfs een oudere mevrouw bedreigd, die haar ook verzocht om met het voeren te stoppen. Hierbij is zelfs de politie ingeschakeld." Ook plaatst de vrouw volgens Janssen vangkooien net naast het eigen terrein. "Zo lokt ze de katten van het privéterrein af van mensen. De afdeling handhaving van de gemeente is ook bij supermarkt Jan Linders op bezoek geweest om te zeggen dat ze deze vrouw niets meer mogen meegeven. Dit probleem speelt al jaren. Het is zeker niet de bedoeling om deze mevrouw kwaad te kijk te zetten, we kennen haar verder ook niet, maar dat ze hulp nodig heeft en dat er een oplossing moet komen voor dit probleem, is wel duidelijk. De kwestie is bekend bij de gemeente, de politie en de dorpsraad. Maar of zij er iets aan kunnen doen, dat vragen wij ons af." De bewoners denken dat de 'kattenvrouw' ook andere locaties in de gemeente Venray bezoekt. Mensen die ook problemen met haar hebben of overlast van haar ervaren, wordt gevraagd zich te melden bij bovengenoemde instanties.

"De klachten over deze mevrouw zijn bij ons bekend", bevestigt een woordvoerster van de gemeente Venray. "Maar op dit moment kunnen wij echter nog niet nader ingaan op de zaak."