Afbeelding
Foto: R.ten Brucke

Kinderen gezonder met groentebox

YSSELSTEYN | Kinderen in de gemeente Venray eten gemiddeld genomen dagelijks niet de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten en fruit. De snoepgroentesnackbox moet daar verandering in brengen. Drie supermarkten en de gemeente Venray slaan met dat project de handen ineen. Maandag was de aftrap in de Coop-super van Maikel van der Leij in Ysselsteyn.

Door Henk Baltussen

Op de groente- en fruitafdeling van de Coop-super in Ysselsteyn is het deze maandagmiddag een drukte van belang. Zo'n vijftien peuters en kleuters van de kinderopvang het Nest en de Speelhoeve verdringen zich rond de groente- en fruitvakken om hun nieuwe bakjes met groentesnacks te vullen. De Venrayse supermarktmanagers Van der Leij (Coop), Guido van Dijck (Plus in Landweert) en Corné Timmers (Jan Linders) slaan samen met Venrays wethouder Anne Thielen, glimlachend het tafereel gade. "Gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk", zegt Thielen. "Daarom zijn we blij dat de gemeente met de drie supermarkten de handen ineen heeft kunnen slaan."

Het komt erop neer dat bij aankoop van 25 euro aan boodschappen in één van de drie deelnemende supers, voor 1 euro een snoepgroentesnackbox kan worden aangeschaft. Kinderen kunnen die thuis dan met hulp van ouders dagelijks vullen. "Het idee is afgekeken van de gemeente Kampen," legt Thielen uit. "Daar was het een succes met zo'n duizend verkochte boxen." Puck Rijs van Venray Beweegt heeft de contacten met de supers gelegd en het project verder uitgerold. "Kinderen gezond laten opgroeien is belangrijk", stelt Rijs. "Daarom is het leuk dat enkele kinderdagblijven hier vandaag bij zijn. Een op de zeven Venrayse kinderen is te zwaar. Dat is onder het landelijk gemiddelde, maar nog altijd zijn er dat te veel. Het kan altijd beter. Dit is een leuke manier om er wat aan te doen. En je merkt dat het boxje in Venray leeft." De drie supers hebben er ruim 1.300 aangeschaft. Binnen drie weken, de duur van de actie, hopen ze ze te hebben verkocht. "Maatschappelijk ondernemen hoort er tegenwoordig bij", zegt Van der Leij. "Daarom werken we hier graag aan mee." Foto: Rikus ten Brücke.