Afbeelding
Foto:

Onverwachte ontmoetingen

Venray | In het kader van Open Monumentendag houden Stichting Venray Monumentaal, Stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap kring Venray (LGOG), de tentoonstelling Onverwachte ontmoetingen-Europese accenten in Venrays erfgoed in het Venrays Museum.

Het LGOG herdenkt het feit dat monseigneur dr. H. Poels 150 jaar geleden in Venray werd geboren en 70 jaar geleden in Heerlen is overleden. Poels werd op 11 september 1948 in Venray begraven. In de tentoonstelling wordt het leven van Poels belicht en de betekenis die hij gehad heeft als priester, theoloog en aalmoezenier. Ter gelegenheid van de Mgr. Poels herdenking houdt het LGOG op zaterdag 22 september ook een lezing in Heerlen en is er op vrijdag 28 september een symposium in Rolduc.

De viering van het 25-jarig jubileum is voor de Stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray mede aanleiding om deel te nemen aan de tentoonstelling 'Onverwachte ontmoetingen'. Zij wil laten zien hoe en waarom haar veelomvattende werkzaamheden zinvol en noodzakelijk zijn voor het behoud van een wezenlijk stuk cultuurhistorisch erfgoed. Niet alleen in het Venrays Museum, maar ook tijdens het Open Atelier op zaterdag 8 september van 13.00 tot 17.00 uur in de Pastoor van de Gaetstraat tegenover huisnummer 89 onder de gymnastiekzaal.

Het Venrays Museum stelt haar collectie van oorspronkelijke heiligenbeelden, afkomstig uit diverse Venrayse kapelletjes, ten toon. De Stichting Kruisen en Kapellen zoomt in op het fenomeen buidelboek. Er is specifieke aandacht voor de middeleeuwse heiligenbeelden die een buidelboek bij zich dragen.

De Stichting Venray Monumentaal gaat, vanwege het Open Monumentendag 2018 thema In Europa, in op Europese accenten in de Venrayse architectuur. Europese architecten en bouwstijlen komen aan de orde en er wordt onderzocht of het zichtbaar en te herkennen is welke Venrayse architecten zijn geïnspireerd door beroemde Europese voorgangers. Ook is er aandacht voor de Europese handelsactiviteiten van de Venrayse schaapscompagnieën.

De expositie loopt van 8 tot en met 16 september en is dagelijks, behalve op maandag, te bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur. Het Venrays museum ligt aan het Mgr. Goumansplein 1 in Venray. Kijk voor meer informatie op
www.venraysmuseum.nl.