Martin Michels toont trots het shirt van de Engelse zaalvoetbalclub.
Martin Michels toont trots het shirt van de Engelse zaalvoetbalclub. Foto: eigen foto

Liefde drijft Michels naar York

York | De liefde dreef Martin Michels (29) uit Heide naar het Noord-Engelse York. Daar gaat hij ook een nieuwe uitdaging aan als zaalvoetbalkeeper bij York City FC Futsal. "Dit is een heel mooi avontuur."

Door Henk Lammen

Op het veld begon Martin Michels met voetballen bij SV Leunen. Als 15-jarige ging hij keepen in de zaal. Bij Sportijn, later SV Venray en Lake Valley om af te sluiten bij Leunen. Na zijn studie ging hij in Amsterdam werken als online-marketeer bij FindHotel. Hij ontmoette zijn huidige vriendin Anna en maakte deze maand de grote stap om bij haar in York te gaan wonen. Daar begon ook het zaalvoetballen weer te kriebelen. Vorig jaar, toen hij pendelde tussen Amsterdam en zijn vriendin in de Engelse plaats, werden de eerste contacten gelegd met de plaatselijke zaalvoetbalclub.

"Ik wilde toch weer actief bezig zijn, iets om handen hebben om mijn conditie op peil te houden. Ik trainde er, speelde af en toe ook een oefenduel." Toen hij eerder dit jaar besloot om zich definitief in York te vestigen, was het al snel duidelijk dat Michels zich in de kijker wilde spelen bij de Yorkse zaalvoetbalclub. De vereniging speelt op het allerhoogste niveau in Engeland, de FA National Futsal League. Hoewel het niveau in Engeland nog niet vergelijkbaar is met Nederland ziet Michels wel perspectief. "De status en niveau van het zaalvoetbal ligt lager dan bij ons. De sport is echter groeiende en wint steeds meer aan populariteit. De competitie is ook echt stabiel opgezet, beter nog dan in Nederland. Iedere vereniging heeft een eigen jeugdopleiding en is gelieerd aan een veldvoetbalclub. Op termijn werpt dat ongetwijfeld zijn vruchten af."

"Lekker die spanning, zenuwen voor een wedstrijd"

Hij heeft zich net gesetteld in York. Vorige week stonden de eerste trainingen op het programma. Het piepte en kraakte nog wel wat bij de bijna-dertiger. Toch genoot hij ervan om weer onder de lat te staan. "Het ging redelijk. Ik kom natuurlijk nog conditie tekort, maar als we een aantal weken verder zijn dan is dat geen probleem meer. Ik kan me weer heerlijk fanatiek uitleven. Dat is het allerbelangrijkste na bijna vier jaar niks doen. Hier in York leven met mijn vriendin en zaalvoetballen op het allerhoogste niveau in Engeland is een enorme uitdaging. Ik geniet er echt van."

Heerlijk prestatiegericht bezig zijn, noemt hij het. Michels zal ook aan de bak moeten om zich te bewijzen. "De selectie is nog niet helemaal rond. Ik weet eerlijk gezegd ook nog niet veel van mijn concurrenten. Om een plekje onder de lat te veroveren, ga ik de strijd aan. Het is prachtig om weer twee keer per week te trainen. En iedere zondag een competitiewedstrijd te spelen. Lekker die spanning, zenuwen voor een wedstrijd. Dat betekent hier wel dat je de hele dag kwijt bent. Op het allerhoogste niveau reis je het hele land door."

In september start de nieuwe competitie. In de laatste jaren werd York City FC Futsal twee keer op rij kampioen en promoveerde naar de hoogste divisie. "Het is echt een club in opkomst. Vorig jaar wist het team zich net te handhaven op het hoogste niveau. Ik hoop in ieder geval komend seizoen mijn steentje bij te kunnen dragen aan het op de kaart zetten van de club. York City pakt de zaken enorm professioneel aan. Op voetbalgebied, maar ook alle randzaken zoals publiciteit en marketing. Het is een enorme uitdaging om hier deel van uit te maken."