Henseniusstraat rond 1965.
Henseniusstraat rond 1965. Oude foto

Henseniusstraat 1965

Venray | Deze foto van de Henseniusstraat is genomen rond 1965 vanaf het Henseniusplein. Links was slijterij Leenen gevestigd. In 1957 werd de oude bakkerij van Th. Wintels op de hoek Henseniusstraat/Korte Straat verbouwd.

In november van dat jaar opende de firma Leenen een moderne slijterij met de naam De Druiventros. In het witte pand op de achtergrond was AMOS-automaterialen gevestigd. In november 1965 kwamen Huub en Truus van Knippenberg-Wijnen vanuit Venlo naar Venray. Ze openden op 20 december 1965 voor garagisten uit Venray en omgeving de groothandel AMOS Automaterialen. De winkel was echter ook voor particulieren toegankelijk. Rechts op de hoek Henseniusplein/Henseniusstraat zat Textilia, dat van 1964 tot 1977 textielgoederen verkocht. Rechts van deze winkel op Henseniusplein 6.was De Wascomaat gevestigd. Deze werd in 1963 geopend door de Venrayse wasserij De Peelparel van Jaap Goumans. Het was een openbare wasgelegenheid.

Er werd een hele rij met was- en centrifugeermachines geplaatst. Voor ƒ 0,50 kocht je een zakje waspoeder en twintig minuten later was je wasgoed klaar. Na de wasbeurt kon de was in een door gas verwarmde droogmachine die de was in tien minuten strijkdroog maakte. Aan de rechter kant van de Henseniusstraat gezien vanaf AMOS lag op de hoek de bar van Bert van Rossum. Hij had tevens een cafetaria in de Leeuwstraat. Daarvoor lag de grote schoenwinkel van Jansen-Clevers die hier vanaf de Tweede Wereldoorlog tot het jaar 2000 gevestigd was. Herkomst van de foto onbekend.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray