"Regen is druppel op hete plaat"

Venray | Akkerbouwers en andere (landbouw)ondernemers zuchten onder de extreme hitte van de afgelopen weken. Met pappen en nathouden proberen zij het hoofd boven water te houden.

Door Sven Poels

Samen met haar man Willem runt José Janssen een akker- en varkensbedrijf in Oirlo. Door de aanhoudende hitte ondervinden zij in beide takken problemen. "Als het buiten 37 graden is, kan het in de stal 32 tot 33 graden worden", vertelt José. "Varkens kunnen niet zweten, dus in de middag blijven ze dan het liefste liggen. Alles boven de 21 graden hebben ze last van. We proberen ze dan ook zo veel mogelijk met rust te laten. Wat we wel stimuleren is het eten en drinken."

Ook op de akkers is tijdens de warmte een andere werkwijze gevraagd. "Wij verbouwen plantuien, bieten, granen en mais. Omdat je niet wil dat het verdroogt, moet je met dit weer steeds extra beregenen."

Volgens Janssen mogen veel agrariërs blij zijn als ze überhaupt uit de kosten komen. "Voor velen is het een hard gelag. Vanuit het Rijk komt er geen compensatie, omdat het bij het risico van het ondernemerschap zou horen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Bij een nationale ramp krijgt iedereen naderhand geld uitgekeerd; het zou reëel zijn als dat nu ook gebeurt. Maar de regering is helaas niet erg boervriendelijk."

Henk Lomme, hovenier uit Geijsteren, heeft zijn werkschema ook noodgedwongen aangepast. "Doordat er veel stilligt, heb ik dit jaar vervroegd vakantie genomen. 's Morgens vroeg en in de schaduw kon je nog wel een beetje werken, maar vanaf 9 uur half 10 was het vaak al niet meer te doen." Niet alleen voor hemzelf: "Als je in deze hitte gaat snoeien, gaat dat ten koste van de beplanting. De takken bieden bescherming en als je die dan weghaalt, vindt er verbranding plaats. Als er vervolgens regen valt, komt de plant slechter terug dan wanneer je bij minder hoge temperaturen zou snoeien."

Lomme heeft in zijn 61 jaar nog nooit zo'n hittegolf meegemaakt. "In 1976 was het ook een week of zes heet, maar nu praten we al over verschillende maanden."

De hovenier noemt de regen van de afgelopen week 'een druppel op een hete plaat'. "Het zit nu even in een dip, maar het kan zo weer drie weken heet zijn." Hoe dan ook mag Lomme vanaf deze week weer vol aan de bak: "Zes dagen in de week. En ook 's avonds doorknallen."