Ondanks de tropische hitte zes dagen kermisplezier in Venray.
Ondanks de tropische hitte zes dagen kermisplezier in Venray. Foto: Henk Lammen

"Hitte hield veel mensen weg"

Venray | Nee, de editie 2018 van de Venrayse kermis gaat zeker niet de boeken in als de beste ooit. Daarvoor waren de temperaturen te tropisch. Zeker overdag trok de kermis vanwege de hitte veel minder bezoekers dan normaal. En dat merkten de kermisexploitanten maar al te goed, verklaarde Rens Reemer woensdagmorgen tijdens de jaarlijkse evaluatie van de kermis in het gemeentehuis. "De hitte hield vooral overdag veel mensen weg. We vragen de gemeente om de huidige exploitanten volgend jaar gratis op de kermis te plaatsen om deze ramp goed te maken. We gaan dit jaar niet met een lachend gezicht uit Venray vertrekken."

Door Ron Koenen

Ook kermisexploitant Hans van Tol riep de gemeente op om de exploitanten volgend jaar een reductie te geven op de pachttarieven. "Om de schade enigszins goed te maken. Wij zijn ondernemers die het de afgelopen tijd moeilijk hebben gehad." De gemeente Venray kan veel regelen, behalve het weer, hield kermiswethouder Jan Loonen de boot af. "Sommigen profiteren van het warme weer, anderen niet. Het weer hebben wij niet in handen, daarvoor zijn we aan andere machten overgeleverd. Vanwege de droogte en de veiligheid hebben we bijvoorbeeld ook de vuurwerkshow moeten schrappen. Daarvoor in de plaats kwam een lasershow. Maar volgend jaar keert het vuurwerk zeker weer terug, want dat is toch het mooist." Grootste ergernis van zowel exploitanten, horeca als wijkraad was echter het nieuwe evenement Kermis Festijn Venray op de parkeerplaats bij de voormalige Dr. Poelsschool plaatsvond. "Want de kermis moet compact in het centrum plaatsvinden", zei Atze Lubach van de nationale bond van kermisbedrijfhouders BOVAK. "Dit moeten we niet willen. De kermis moet in het centrum plaatsvinden. Tevens wekt het verwarring als zo'n feest, met muziek en attracties, van zaterdag tot en met dinsdag duurt en de kermis van vrijdag tot en met woensdag. Daar moet de gemeente rekening mee houden."

Voorzitter Gijs Schapendonk van de afdeling Venray van Koninklijke Horeca Nederland was dat met hem eens. "Er zijn duidelijke afspraken over het niet toestaan van evenementen binnen een evenement. Als horeca zijn we er niet rouwig om dat het geen succes is geworden. Stel je voor dat deze ondernemer iedere avond 1500 man van de kermis had weggetrokken. Dat moeten we niet willen, laat de kermis de kermis zijn. Een verfijnd samenspel tussen kermisexploitanten en de Venrayse horeca. Dat is namelijk de kracht van de Venrayse kermis: een groot terrein met vijf pleinen, vijf pleinen vol attracties en terrassen, vijf pleinen vol families, vol feest, vol kermis."

Verderop in deze editie van Peel en Maas meer nieuws over de kermis. Ook op Peel en Maas TV werd aandacht aan de kermis besteed.

Bekijk hier een van de kermisalbums van Henk Lammen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding