Kermis in Vierlingsbeek

Vierlingsbeek | De kermis in Vierlingsbeek vindt dit jaar plaats van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus. Tijdens de vier kermisdagen worden door de werkgroep Bèkse Kermis in samenwerking met onder meer de plaatselijke dorpsraad en horeca en de kermisexploitant weer tal van activiteiten op touw gezet.

De Bèkse Kermis telt dit jaar meer attracties en het programma bestaat tevens uit meer (rand)activiteiten en een horecaprogramma dat klinkt als een klok.

Voor het eerst in de Bèkse geschiedenis vindt bij de opening van de kermis op vrijdag een botsautovoetbaltoernooi plaats waaraan alle kinderen van 12 t/m 17 jaar gratis mogen deelnemen. Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt door kermisexploitant Van der Salm. Drie botsauto's, met daarin twee passagiers, spelen tegen drie andere botsauto's. De bedoeling is om de grote bal in het doel te krijgen. Ook een aantal vips komen tegen elkaar in actie. Teams bestaande uit minimaal zes personen kunnen zich aanmelden via beksekermis@gmail.com (vòòr 1 augustus).

Ook is met de exploitant afgesproken dat er dit jaar twee keer een happy hour plaatsvindt. Zowel op vrijdag tussen 19.30 uur en 20.30 uur als op zaterdag tussen 20.00 uur en 21.00 uur kan iedereen met korting kaarten kopen. Vanwege het succes van vorig jaar wordt ook dit keer weer een dorpsbarbecue gehouden op kermiszaterdag, vanaf 18.00 uur. Bonnen voor de barbecue zijn tot en met zondag 5 augustus te bestellen via de website www.vierlingsbeek-groeningen.n/ verkoop-verhuur. Evenals vorig jaar staat er een ook een kindermenu op de kaart.

Op kermiszondag staat de ballonnenwedstrijd op het programma, waaraan alle aanwezige kinderen gratis kunnen deelnemen door de kleurplaat (te downloaden via dorpswebsite) in te kleuren. Vervolgens kan op zondag vanaf 16.30 uur een ballon afgehaald worden bij de Werkgroep Kermis bij Herberg Thijssen, waarna om 17.00 uur de ballonnen het luchtruim kiezen. De eigenaar van de ballon die de langste afstand bereikt wint een prijs. Naast de ballonenwedstrijd is er ook een fototochtwedstrijd uitgezet. Alle kinderen kunnen vanaf 16.00 uur een deelnemerskaart ophalen en daarna een speurtocht, waarmee ook weer prijzen te winnen zijn, over het kermisterrein maken.

Voor het eerst sinds haar bestaan, is de populaire Bèkse Kroegentocht op maandag de afsluiter van de kermis. De bijbehorende shirts kunnen worden afgehaald op kermisvrijdag vanaf 21.00 uur bij Herberg Thijssen vanaf 21.00 uur. De kroegentocht wordt dit jaar afgesloten met een optreden van de feestband Knallermann. Ook Hans Coolen is een van de optredende artiesten. Meer informatie via www.beksekroegentocht.nl of kijk op facebook.com/beksekroegentocht.

Ook de horeca heeft weer gezorgd voor een programma. Op vrijdag zijn de bands Afslag 7 (Herberg Thijssen) en One Shot (Concordia/Wildeman) op de verschillende podia te vinden. Op zaterdag staan Lekke Band (Concordia/Wildeman) en Third Half (Herberg Thijssen) in beide feesttenten. Kijk voor meer informatie op de website www.vierlingsbeek-groeningen.nl.


Jan van de Ven stopt als voorman PO in actie

Venray | Jan van de Ven gaat op 1 oktober 2018 stoppen als voorzitter van PO in actie. De dertienduizend betalende leden beslissen eind september over het voortbestaan van de vakbond. "De geest is uit de fles", zegt de Venraynaar. "Ons werk zit erop. De mede door on in gang gezette veranderingen in het onderwijs zijn niet meer tegen te houden."

Ook Thijs Roovers stopt als voorman van PO in actie. De twee initiatiefnemers van de vakbond willen weer terug naar de klas en meer tijd besteden aan familie en vrienden. Of de vakbond blijft bestaan, is onzeker. Mogelijk staat er een nieuwe voorzitter op bij de ledenvergadering in september. "Nieuwelingen die door willen gaan, staan we met raad en daad bij", zegt Van de Ven. "Maar wij zijn er klaar
mee."

Anderhalf jaar geleden begon Van de Ven samen met enkele collega-leerkrachten uit onder andere Arnhem en Amsterdam een actiegroep via Facebook. Deze actiegroep richtte zich op een eerlijker salaris en minder werkdruk voor leraren. Wat begon als actiegroep van leraren op Facebook is uitgegroeid tot een nieuwe vakbond met dertienduizend betalende leden en een online achterban van 45.000 docenten. In 2017 legde PO in actie samen met andere vakbonden regelmatig het totale onderwijs plat met massale stakingen. Dit resulteerde in een structurele investering van het nieuwe kabinet in oktober 2017 van 700 miljoen euro per jaar.

Half februari werd onder aanvoering van PO in actie een Werkdrukmiddelenakkoord getekend, waarbij 430 van de 700 miljoen beschikbaar komt voor leraren in de scholen om de werkdruk tegen te gaan. Met het afsluiten van de nieuwe cao is ook de 270 miljoen voor salarissen besteed. "Iedere euro van de 700 miljoen die dit kabinet extra geïnvesteerd heeft is nu precies op de juiste plek terechtgekomen. En nog in recordtijd ook. Dat was de reden om als vakbond te beginnen, die missie is nu geslaagd.", aldus Van de Ven.

Hoewel de salariskloof met het voortgezet onderwijs nog niet is opgelost, zit de taak van de twee leraren er bij de nieuwe vakbond op, zegt Van de Ven. Bij het cao-akkoord in juni sleepten leraren onder andere een salarisverhoging van gemiddeld 8,5% in de wacht. Ook zijn er onder druk van PO in actie afspraken gemaakt over het moderniseren van bovenwettelijke
uitkeringen.

De nieuwe cao is geldig tot februari 2019. Zonder nieuwe opvolgers gaan de onderhandelingen eind dit jaar dus zonder PO in actie van start. "Maar de vakbonden en werkgevers kunnen het nieuwe salarishuis niet terugdraaien", stelt Van de Ven. "Die beweging is in gang gezet en kan niet meer teruggedraaid worden. Als dat wel gebeurt, keren alle honderdduizend leraren zich tegen werkgevers en de bonden."