TaalRijk naar Dendron Horst

Venray | TaalRijk, de school voor anderstaligen (EOA), verhuist van het Petc+ in Hegelsom naar het Junior College van het Dendron College in Horst. De school kan met beperkte aanpassingen van het gebouw met ingang van de start van het nieuwe schooljaar 2018-2019 een 'veilige en passende schoolomgeving voor TaalRijk bieden', meldt de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO-Noord) in een brief aan de (regio)gemeenten.

In TaalRijk wordt zogeheten EOA-onderwijs gegeven; eerste opvang anderstaligen. Leerlingen van 12 tot 18 volgen hier vakken als Nederlands en maatschappijleer. Als ze de taal voldoende beheersen, kunnen ze doorstromen naar het reguliere voortgezet onderwijs of naar een mbo- of hbo-opleiding. Er is ook aandacht voor de sociale en emotionele begeleiding van de jongeren. In het schooljaar 2016-2017 ging TaalRijk van start in de gemeente Horst aan de Maas. De aanleiding hiervoor was de wachtlijstproblematiek op de bestaande locatie in Venlo en de komst van het azc in Blitterswijck. Daardoor was met spoed extra huisvesting nodig in de regio voor de toen (naar schatting) 160 anderstalige leerlingen in het voortgezet onderwijs. De bestaande locaties in het voortgezet onderwijs in Venray en Horst aan de Maas boden destijds echter onvoldoende capaciteit en mogelijkheden voor adequate opvang van een dergelijk grote groep leerlingen met een specifieke en vaak traumatische asielachtergrond.

De oplossing voor huisvesting werd gevonden op de locatie van het Petc+ in Hegelsom. De gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas dekten gezamenlijk de investeringskosten voor de verbouwing en inrichting van TaalRijk af. Ondertussen, onder meer door de sluiting van het azc in Blitterswijck, is het leerlingenaantal echter drastisch gedaald. Volgens het bestuur van stichting LVO is voortzetting van TaalRijk op de locatie in Hegelsom 'niet langer verantwoord vanwege de te hoge exploitatiekosten die leiden tot een aanzienlijk exploitatietekort'. Vandaar de keuze voor verplaatsing van het onderwijs naar het Junior College van het Dendron College.

De gemeente Venray had TaalRijk graag in Venray gehad en sprak hierover ook met de betrokken partijen. 'Echter de beslissingsbevoegdheid ligt bij het schoolbestuur', meldt het college van B en W van Venray. De gemeente Horst aan de Maas draagt samen met stichting LVO Noord de kosten voor de verhuizing, die de gemeente Venray verder geen geld kost. Voor de Venrayse leerlingen van TaalRijk heeft de verhuizing ook geen negatieve gevolgen, aldus het college: 'Het Junior Dendron College is qua reisafstand vanuit Venray gunstiger ten opzichte van de huidige locatie van TaalRijk en prima bereikbaar met openbaar vervoer of anderszins'.


Excuses politie aan door tbs'er verkrachte vrouw

Oostrum | Een vrouw uit Oostrum die op 9 december 2016 werd verkracht door een tbs'er heeft onlangs excuses gekregen van de Limburgse politie. Agenten geloofden haar verhaal in eerste instantie niet. De politie is tot de conclusie gekomen dat ze 'te weinig oog voor het slachtoffer' hadden.

De nu 23-jarige vrouw werd op de weg terug van haar werk in Venray naar haar ouderlijk huis in Oostrum onder bedreiging van een mes verkracht. Toen ze weer thuis was, schakelde ze meteen de politie in, maar de man kon niet meer gevonden worden. Later bleek uit onderzoek van spermamonsters door het Nederlands Forensisch Instituut dat er een dna-match was met een tbs'er uit de kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum. Die zat al zeventien jaar in de kliniek na een moord op een meisje en, jaren later, een poging tot moord. De excuusbrief en de transcriptie van de verhoren zijn in handen van de Volkskrant. Het slachtoffer kreeg vragen als: "Wat voor ervaring heb je met pijpen?", "Doe eens voor?" en "Hoe kokhals je dan?". De rechercheurs die het verhoor deden, benadrukten in het verhoor ook dat het "echt consequenties" zal hebben als er zaken in haar verhaal niet zouden kloppen. Na de arrestatie van de tbs'er vroeg de politie de ouders van de vrouw om er geen ruchtbaarheid aan te geven. 'Ze zeiden letterlijk: hou het voor je', vertelt de vader van het slachtoffer in de Volkskrant. De politie zegt daarover dat het om een gevoelige zaak ging. In de excuusbrief van de politie schrijft een teamchef dat het belang van het slachtoffer in het politie-onderzoek 'onvoldoende is meegewogen' en dat hij de gang van zaken 'zeer betreurt'. De impact is enorm voor de familie en het slachtoffer. Hoewel de rechercheurs volgens de politie 'binnen de kaders hebben gehandeld' wil de organisatie toch haar excuses aan het slachtoffer en haar familie aanbieden. 'We hebben ons gerealiseerd dat we in die verhoren te weinig oog hebben gehad voor het slachtoffer. Daarvoor hebben we excuses aangeboden en daarvan hebben wij geleerd', zegt een woordvoerder in de krant.

De dader ontkende dat hij de vrouw had verkracht. Hij verklaarde dat de vrouw hem vrijwillig oraal heeft bevredigd. De rechtbank vond de verklaringen van de verdachte echter ongeloofwaardig. De tbs'er is vorige maand veroordeeld tot drie jaar cel en tbs voor het verkrachten van de vrouw. Ook moet hij haar een schadevergoeding betalen. Het slachtoffer liep een posttraumatische stressstoornis op en staat onder behandeling bij een psycholoog.


'Meld onregelmatigheden in buitengebied'

Venray | Naast droogte en hitte wordt het Limburgse platteland nog steeds geteisterd door diefstallen en vernielingen. 'Houd uw spullen in de gaten en maak melding bij de politie van diefstal, vandalisme of verdachte activiteiten', meldt de LLTB op haar website. De LLTB staat in nauw overleg met de politie, die zelf ook extra alert is op de situatie in het buitengebied. De politie staat echter machteloos als er geen aangifte wordt gedaan. Vanuit verschillende hoeken - vooralsnog voornamelijk uit Noord-Limburg - bereiken meldingen de LLTB over de diefstal van diesel en sproeikoppen, maar ook van bijvoorbeeld vernielingen aan waterpompen. Accu's uit beregeningsmotoren lijken bijzonder gewild. 'Navraag door de politie bij een acculeverancier levert een bevestigend beeld op. Het advies is uw percelen en materiaal goed in de gaten te houden en het bij de politie te melden als er iets verdwijnt, kapot wordt gemaakt of wanneer u iets verdachts ziet'.