'Te heet voor kermismatinee'

Venray | Hij is naar eigen zeggen 'gematigd tevreden' over de eerste editie van het Venrays Kermis Festijn, dat van zaterdagavond 4 tot en met dinsdagavond 7 augustus zijn primeur kende op de parkeerplaats bij de voormalige Dr. Poelsschool. "Natuurlijk had ik gehoopt op meer publiek, maar het weer heeft roet in het eten gegooid. Het was dinsdag met 52 graden in tent zelfs zo heet dat we het matinee hebben moeten schrappen. Dat kun je zowel je geboekte artiesten als de bezoekers natuurlijk niet aandoen", zegt initiatiefnemer Harold Goemans.

Zeker niet als de artiesten van dienst al aardig op leeftijd zijn, vult de Venrayse ondernemer aan. "De mannen van Predilection zijn allemaal ouder dan zeventig jaar. Met een zuchtje wind, zoals maandagmiddag het geval was, had ik het dinsdagmiddag nog wel aangedurfd om het matinee door te laten gaan, maar nu was het gewoon te gevaarlijk. Ik wil als organisator natuurlijk niet dat iemand vanwege de tropische hitte een hartaanval krijgt. In overleg met de band is besloten om het optreden te cancelen. Dat doe je niet snel, maar het risico op ongelukken was gewoon te groot." Voor de optredens van René Innemee & The Creedence Revival band en We Two ging het licht dinsdagavond, toen de temperatuur iets draaglijker werd, wel op groen.

Goemans pakte voor de eerste editie flink uit door bekende bands, ook Proost!, Trademark en Knallerman stonden op de planken, te boeken. "Trademark trok zaterdagavond zo'n 500 bezoekers, maar voor de rest moet er geld bij. Maar goed: dat ondernemersrisico heb je van tevoren ingecalculeerd. De bezoekersaantallen vielen tegen, dat klopt, maar je moet een nieuw initiatief ook de kans geven. En je kunt veel regelen, behalve het weer. Ik zal toch niet de enige zijn die daarover klaagt?"

Over de locatie is Goemans, die als beheerder van de Raaijhal in Overloon ook geregeld feesten op touw zet, tevreden. "Natuurlijk ligt het niet direct aan het kermisterrein, maar je kunt hier zeker een gezellige festivalsfeer creëren. Het is ook gek. Een band als Proost! trekt in Overloon volle zalen, maar nu viel de opkomst tegen. Ik denk dat de hitte de grote spelbreker is, en denk ook niet dat ik de enige ben die een mindere kermis heeft gedraaid. Of er een tweede keer komt? Dat weet ik nu nog niet. Na de kermis ga ik eerst alles eens rustig op een rijtje zetten. En voor de rest is bij mij het glas altijd halfvol: je moet altijd blijven lachen."