Angstige momenten in Indonesië

Venray | Ze zijn geschrokken, maar gelukkig niet gewond. Janneke Logtens en haar partner Johannes Berhitu uit Venray komen vandaag (donderdag) terug van hun vakantie in het in de afgelopen week twee keer door een aardbeving getroffen Indonesiƫ. "Het was zeker schrikken, zeker de eerste keer hebben we geluk bij een ongeluk gehad", zegt Janneke Logtens opgelucht.

Door Ron Koenen

De twee vakantiegangers verbleven vorige week, toen het eiland Lombok voor het eerst werd getroffen, op Nusa Lembongan, een klein eiland ten zuidoosten van Bali. Ze waren van plan om naar de Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok te reizen, maar die reis waar ze zo naar uitkeken ging op het laatste moment niet door omdat de golven te hoog waren. "In eerste instantie baalden we er nogal van, maar achteraf blijkt dat we het geluk aan onze zijde hebben gehad. Anders hadden dichter bij het epicentrum van de aardbeving gezeten. We werden 's morgens rond 6.45 uur plaatselijke tijd wakker doordat onze bedden begonnen te trillen en kregen vervolgens via het nieuws in de gaten wat er werkelijk gebeurd was en de impact ervan. Verschrikkelijk, vooral voor de inwoners van het getroffen gebied."

Die aardbeving kostte 17 mensen op Lombok het leven. Een week later werd het eiland opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving. "Gelukkig zaten wij dit keer op Bali, waar de schokken ook goed te voelen waren. We kwamen uit een restaurant en zagen de paniek. In eerste instantie dachten we aan een aanslag, maar vervolgens voelden we de grond trillen. Maar het ergste is de schrik, het geschreeuw, het geren. Honderden mensen, met name toeristen, in paniek op straat. Sommigen alleen met een handdoek om, omdat ze in een Spa waren. We hoorden een Nederlands jongetje ook aan zijn vader vragen hoe vaak aardbevingen op Bali eigenlijk voorkomen. Na deze aardbeving zagen we stenen van een tempel op straat liggen en in de winkels was van alles kapot gevallen. Het is zeer triest, meer dan 300 slachtoffers op Lombok. Ook op Bali zijn helaas twee doden gevallen." Het stel komt al jaren in Indonesiƫ, onder meer om familie te bezoeken. Nooit eerder maakten ze een aardbeving mee. En nu twee in een week tijd. Of ze blij zijn dat ze naar huis kunnen? "Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Het voelt dubbel. Want we hebben wederom genoten van een prachtige vakantie in een geweldig land. Maar het is natuurlijk ook wel weer fijn om veilig thuis te zijn. Zeker ook voor onze families hier, want die maakten zich natuurlijk ook zorgen over onze veiligheid. We hebben heel wat appjes gestuurd om ze gerust te stellen."