Theo Kranz:
Theo Kranz: "Kom komend weekend allemaal in Lottum genieten van de bijzondere kleuren en geuren van de roos." Foto: Henk Lammen

Rozenfestival in startblokken

Lottum | Ja, hij voelt zich thuis in Lottum. Theo Kranz (71), die 38 jaar bij de gemeente Venray werkte als landmeter, is dan wel niet in het rozendorp geboren, maar heeft er wel zijn plek verworven. Als vrijwilliger bij De Rozenhof, het kennis- en educatiecentrum voor de 'koningin van de bloemen', is ook hij momenteel druk bezig met de voorbereidingen op het Rozenfestival, dat van vrijdag 10 tot en met maandag 13 augustus in het centrum van het Maasdorp wordt gehouden.

Door Ron Koenen

"Ik ken de gemeente Venray als mijn broekzak", zegt hij met een lach. Niet zo vreemd ook, want samen met zijn vrouw Betty (69) woonde Theo Kranz jarenlang in Leunen, Oostrum en Venray-centrum. En als landmeter bracht hij er zowat elk hoekje van de gemeente in kaart. Venray heeft een bijzondere plek in zijn hart, maar datzelfde geldt inmiddels voor Lottum. Sinds hij in het dorp woont, is hij, net als zijn vrouw, ook in de ban van de (liefde voor de) roos. Zijn speciale aandacht heeft De Rozenhof. "Alle informatie over rozen wordt in dit centrum, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund, gegeven. Als je iets over ontstaan van de roos wilt weten, of gewoon tips wilt over het verzorgen van de roos, dan kun je hiervoor in De Rozenhof met zijn rozentuin terecht. Tijdens het Rozenfestival worden er bijvoorbeeld ook dagelijks demonstraties rozen oculeren gegeven." De Rozenhof wil hét podium zijn voor de Nederlandse rozensector, met de nadruk op gezonde duurzame rozen en rozenonderstammen.

Op de vraag waarom mensen het rozenfestijn van komend weekend niet mogen missen, weet Kranz wel het antwoord. Voor het festival worden miljoenen rozenknopjes gebruikt. Die worden verwerkt in allerlei creaties op verschillende plekken in het hart van het dorp. Hij is er trots op zijn steentje te mogen bijdragen aan de organisatie. "De saamhorigheid is prachtig: voor en tijdens het Rozenfestival zijn honderden vrijwilligers in de weer om de roos en Lottum als rozendorp te promoten. Ik zou zeggen: kom komend weekend allemaal genieten van de bloemenpracht en de bijzondere kleuren en geuren van de roos. Het is zeker de moeite waard."

Tijdens de afgelopen edities van het tweejaarlijkse Rozenfestival kreeg de familie Kranz al heel wat bekenden op de koffie. "Het lijkt soms wel op een reünie. Ik kom tijdens het Rozenfestival altijd de halve gemeente Venray tegen. Oud-collega's, oud-buren en ga zo maar door. Dat is altijd erg gezellig." Het Rozenfestival wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Zowel het bestuur, de werkgroepen als de mensen die tijdens het festival de horeca, kassa's en parkeerterreinen bemannen werken vrijwillig mee aan het evenement. Het verenigingsleven in Lottum en omgeving ontvangt wel een bijdrage voor de hulp. Bij het vorige Rozenfestival (in 2016) werd maar liefst 50.000 euro uitgekeerd aan de verenigingen. Tijdens het Rozenfestival laten de Lottumers zien waar een klein dorp groot in is. Kaarten voor het Rozenfestival zijn te koop via www.rozendorp.nl/tickets.