Vernielingen door wildcrossers

Blitterswijck | Ze zijn een doorn in het oog van natuurliefhebbers: wildcrossers, motorrijders met zogeheten 'off the road'-motoren die op paden en wegen waar daar niet mag door het bos rijden op zoek naar een nieuwe uitdaging.

In Blitterswijck zijn onlangs als gevolg van het wildcrossen op meerdere plaatsen wandelpaden vernield. Ook een dassenburcht in een plaatselijke stuifduinheuvel werd door een crosser fors beschadigd. Juist op dit reliƫf oefenen ze graag hun motorbeheersing.

"Dat er door het bos wordt gecrost, is van alle tijden. Maar dat ze nu zelfs van de paden afwijken en er een dassenburcht wordt vernield, gaat een vervelende dimensie verder", zegt Jan Droesen van de dassenwerkgroep Venray-Horst. "De natuur kan door het lawaai van de motoren ernstig verstoord worden. Door de stress die het oplevert bij de ouders, kan een nest jonge dassen zelfs mislukken. Ik noem maar een voorbeeld..." Ook burgemeester Hans Gilissen stoort zich enorm aan het gedrag van de wildcrossers. "Ondanks verbodsborden wagen ze zich met hun ronkende knalpotten toch in de bossen. Ze houden totaal geen rekening met de natuur."

Gilissen, die in Vredepeel woont en houdt wel van een wandeling, ziet ze geregeld een bospad inrijden. De ene keer in groepjes, de andere keer alleen. Een paar dagen geleden nog aan de Middenpeelweg. De burgervader uitte hierover zijn ongenoegen ook op Twitter, waar hij een foto van de overtreder plaatste. "Het gedrag van de wildcrossers is erg ongepast en jammer, want we moeten erg zuinig zijn op onze natuur. Dit oorverdovende lawaai wil je niet in het bos horen. Het heeft de aandacht van de handhavers, maar het is gewoon moeilijk om ze op heterdaad te betrappen. Ik vind ook dat ze eerst maar eens bij zichzelf te rade moeten gaan, want iedereen moet toch snappen dat dit niet kan en mag in het bos."