Snel duidelijkheid over zonneweide Venrays Broek

Venray | De gemeente Venray gaat samen met Bodemzorg Limburg een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van de aanleg van een zonneweide op Venrays Broek, de enige locatie in de gemeente waar voldoende ruimte is om grondgebonden duurzame energie op te wekken. Binnen een halfjaar moet duidelijk zijn of het plan
haalbaar is.

Het college heeft besloten de voormalige vuilnisstortplaats te verkopen aan Bodemzorg Limburg. Venrays Broek is vaker genoemd als mogelijke locatie voor recreatie. Vanwege de milieutechnische risico's, zoals gestort chemisch afval, ligt dit niet voor de hand. Voor de ontwikkeling van een zonneweide hoeven er echter nauwelijks saneringsmaatregelen genomen te worden. Het perceel is ruim 70.000 vierkante meter groot. De koopovereenkomst houdt in beginsel een overdracht van de grond in tegen de prijs van 1 euro, zoals gebruikelijk bij de overname van voormalige stortplaatsen door Bodemzorg Limburg. Het contract kan op basis van de uitkomsten van de studie naar de zonneweide nog gewijzigd worden.

De intentieovereenkomst heeft een looptijd van zes maanden. Binnen deze termijn moet duidelijk zijn of de realisatie en de exploitatie van een zonneweide (financieel) haalbaar en uitvoerbaar is. Een onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is tevens een mogelijke financiƫle vergoeding aan de gemeente. Die financiƫle vergoeding kan bijvoorbeeld toch een bepaalde koopsom van de grond zijn, of een aandeel van de gemeente in de exploitatie van de zonneweide. Het is niet zo dat de overdracht van de grond afhankelijk is gesteld van het al dan niet doorgaan van een zonneweide op de beoogde locatie. Dat wil zeggen dat, mocht blijken dat de realisatie van een zonneweide ter plekke niet mogelijk is, dat niet willen zeggen dat de verkoop geen doorgang vindt. Het verkochte is een voormalige stortlocatie die tussen 1967 en 1982 in gebruik is geweest.

Mike Teunissen valt en verlaat Ronde van Polen

Ysselsteyn | Mike Teunissen (25) is dinsdag tijdens een afdaling hard ten val gekomen in de vierde etappe van de Ronde van Polen. De Ysselsteynse renner van Team Sunweb is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar een breuk in de derde nekwervel geconstateerd. Ook liep hij bij de val een kleine breuk in het sleutelbeen, gekneusde ribben en diverse schaafwonden op.

De valpartij deed zich voor in de afdaling van de laatste beklimming (Col du Szczyrk). Een ploegleidersauto moest uitwijken op het moment dat Teunissen links wilde passeren. De opgave van Teunissen tijdens de rit naar Szczyrk is een fikse tegenvaller voor de Duitse ploeg. Teunissen liet zich in de eerste drie etappes telkens goed zien met klasseringen bij de eerste tien. In de openingsrit naar Krakau eindigde hij als zesde, gevolgd door een achtste en tiende stek in de etappes naar Katowice en Zabrze. De Ronde van Polen eindigt vrijdag. Door de val is zijn deelname aan de Ronde van Spanje hoogst
onzeker.