Wc's

Kent u Café de Uitmarkt? De wc's bereik je er alleen via een gangetje. Vandaar dat ik – die er regelmatig zit te werken met mijn laptop – al heel wat mensen de weg heb mogen wijzen. Met de talloze terrasbezoekers is het dezer dagen extra vaak raak. Ooit suggereerde ik de naam te wijzigen in 'Café linksachter is de wc', maar dat durven Geert en Bert nog niet aan.

Op een pilaar hangt een bordje 'Toiletten' (met pijl), maar dat ziet niemand. Want zoals Bert op een dag zei: 'Mensen zoeken niet naar bordjes. Mensen zoeken een deur met een bordje erop.' Mooi doorleefd inzicht vond ik dat van Bert.

Als ik iemand zoekend zie kijken, gaat mijn arm al omhoog. Mooie reacties krijg ik. 'Zit u hier speciaal om de weg te wijzen?' 'Ik zou een schoteltje neerzetten!' Eén man reageerde geïrriteerd, alsof hij dacht dat ik dacht dat hij zonder mij die wc nooit zou vinden (die kans is inderdaad groter dan hij dacht). En één keer werd ik compleet verrast, toen een man hoofdschuddend zei: 'Nee, de wc weet ik, want ik ben straks al geweest. Ik zoek peper en zout.'

Verreweg de meeste bezoekers zijn vooral dankbaar – en als ze beseffen dat ze niet de eerste zijn die de wc zoekt en dat ik niet voor het eerst zonder woorden wijs, breekt bijna altijd een gulle lach door.

Ach, laat die naamswijziging nog maar even zitten.