Ron en Ine Juffermans zijn trots op hun gerestaureerde Celica Liftback.
Ron en Ine Juffermans zijn trots op hun gerestaureerde Celica Liftback. Foto: Henk Lammen

"Het is ons baby'tje"

Venray | De restauratie duurde langer dan gepland, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Ron (52) en Ine Juffermans (62) uit Venray zijn supertrots op 'hun baby': een Toyota Celica type TA28 Liftback uit 1977. "Er zitten heel wat uurtjes werk in."

Door Henk Lammen

In 1996 kochten zij de auto van een jongeman die met pijn in het hart afscheid deed van zijn Japanner. "Hij moest de auto wegdoen van zijn baas. Die vond het een asociale bak en niet passen bij zijn baan als vertegenwoordiger." Ron kan er om lachen, maar stiekem doet het toch pijn dat zijn trots als 'asociaal' werd afgedaan. Na jarenlang rijden met veel plezier besloot hij de auto vier jaar geleden te schorsen voor een complete restauratie. Dat gebeurde de afgelopen jaren grondig.

"We hebben alles netjes gedemonteerd en de onderdelen op zolder bewaard. Alles wat versleten of kapot was, werd vernieuwd. Gekocht via E-Bay. Alles kwam van heel ver. Er zijn nog nieuwe rubbertjes uit Thailand onderweg. Bij Toyota maken ze na tien jaar geen onderdelen meer van bestaande modellen. Dus op is op. Vandaar dat we van over de hele wereld spullen bij elkaar hebben geschraapt. En dan kreeg je bij de douane nog een verrassing van 50 euro extra op de aanschafprijs."

Hij hoefde niet veel te lassen. Zijn Toyota had altijd keurig binnengestaan, in de winter werd er niet mee gereden, zodat het roestduiveltje niet zijn werk kon doen. Toch was er genoeg werk aan de winkel. Deuren en de voorschermen werden onder handen genomen, de laatste werden van roestvrij staal en kunnen dus nooit meer roesten.

Een nieuw 1600 ST-motorblok, carburateurs werden aangepakt, en emblemen en grilles, nieuwe, prachtige black chroomvelgen. Geen overbodige toeters en bellen, zoveel mogelijk origineel. Het spuitwerk werd nagenoeg als enige uitbesteed, het klein spuitwerk werd door zoon Danny voor rekening genomen.

"Die is onbetaalbaar"

De hele familie is besmet met het Celica-virus. Vanwaar die fascinatie voor de Japanse sportieveling. "Mijn wens was altijd om een Ford Mustang te hebben. Die is echter onbetaalbaar. De Celica lijkt er op en is dat wel. Een sportief model, in deze uitvoering voor mij een kleine Mustang Mach." Door een ernstige ziekte van zijn vrouw Ine deed Ron ongewild langer over de restauratie. Beiden zijn blij en trots dat het project is afgerond. Vorige week werd de auto weer helemaal rijklaar gemaakt. Aangemeld bij de RDW, getaxeerd en een nieuwe APK.

'Wat een mooie Mustang'

De Celica staat nu voor 17.000 euro in de boeken. Daar zijn Ron en Ine enorm trots op. "We kregen volop complimenten van de taxateur. Dan heb je voldoening van alle uren die je erin hebt gestoken. Hoeveel?", verzucht Ron. "Ik denk toch zeker tussen 500 en 700." Een ding weten ze zeker, het werk is nooit af. Als Ron de motor start, hoort hij een geluidje dat hem niet helemaal aanstaat. "Hij loopt nog niet als een zonnetje. Daar moet ik nog iets aan doen. Je blijft er continu mee bezig. Dat is ook het mooie ervan. Het is ons groot , lief baby'tje. Voor ons een prachtige zomerauto om heerlijk mee te toeren. En een hobby voor ons allebei. De hele zolder ligt vol met reserveonderdelen, dus we kunnen nog wel even vooruit." Zijn vrouw Ine vult aan: "We worden op straat aangehouden door mensen die zeggen 'wat een mooie Mustang'. Dan zijn we stiekem heel trots."