Harmonie begeleidt neomist Edmond Beel naar Grote Kerk
Harmonie begeleidt neomist Edmond Beel naar Grote Kerk Oude foto

Eerste mis Edmond Beel

Venray | Op Eerste Paasdag in 1936 droeg Edmond Beel zijn Eerste H. Mis op in de St. Petrus' Bandenkerk van Venray en werd daarbij uiteraard begeleid door de Venrayse harmonie.

De neomist werd afgehaald bij zijn woonhuis aan de Eindstraat. De woning lag naast de brouwerij van Rutten, toen Brouwerij De Roos geheten. Van de harmonie zijn herkenbaar de bestuursleden Piet Janssen, rechts naast het vaandel; secretaris Piet Schols, midden met hoge hoed; Antoon Poels, links met wit hemd. Midden in het gezelschap is nog herkenbaar Thei van Els, die bugel speelde. Op de achtergrond de gevel van de brouwerij van Rutten. De gevel links is van het woonhuis en de bakkerswinkel van Kronenberg.
Edmond Beel was een zoon van Theodor Beel, rijksveearts, die gehuwd was met Anna Rutten, dochter van bierbrouwer Jan Rutten van Brouwerij De Roos aan de Eindstraat. Beel woonde in het huis naast de brouwerij. In 1899 verhuisde Theodor Beel naar Roermond, waar hij benoemd was tot directeur van het stedelijk abattoir. Het echtpaar Beel-Rutten had drie kinderen, twee zoons en een dochter. De oudste zoon was de bekende staatsman dr. Louis Beel die diverse malen minister was en twee keer minister-president. Zijn broer Edmond werd in 1936 tot priester gewijd en werd in 1965 benoemd tot hulpbisschop van Roermond.

Foto : privécollectie familie Rutten. Tekst: Twan van Els. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray