'Samen onder één dak'

Venray | Het klinkt als een ambitieus plan. Tien charitatieve instellingen huisvesten onder één dak in Venray. Leo Janssen gaat de uitdaging niet uit de weg. De Venraynaar zou de stichtingen graag willen onderbrengen in het pand van de bibliotheek aan de Merseloseweg.

Door Willem Menting

Het pand wordt op dit moment nog gebruikt door BiblioNu. De bieb wil graag verhuizen naar de voormalige Albert Heijn op het Henseniusplein. Het ontbreekt de bibliotheek echter aan financiële middelen om de plannen voor de verhuizing af te ronden. BiblioNu is nog altijd in gesprek met de gemeente Venray om tot een oplossing te komen. BiblioNu-directeur Jimmy Hendriks gaf al eerder aan dat verhuizen naar het centrum een mooie optie is. "Op dit moment zitten wij met een leuk idee in de wachtkamer", vertelt Leo Janssen. Samen met Godfried Hendriks en Toos Aarts richt hij een stichting op om de charitatieve instellingen te helpen. Het trio springt in de bres voor onder meer de Voedselbank, de Ont-Moeting, Speelgoedbank, Fietsenbank, Platform lage inkomens en Leescafé St. Bernard. "Het begon voor mij eigenlijk allemaal met de Speelgoedbank", bekent Janssen. "Zij benaderden mij om een keer naar de financiën te kijken. Ik zag huisvesting en energie de grootste kostenposten waren. Toen bleek later dat veel stichtingen problemen hebben met hoge huur- en stookkosten. Als we onze krachten kunnen bundelen scheelt dat veel geld."

De stichting van Janssen wil, als alle plannen doorgaan, het pand gaan beheren om zo te zorgen voor huisvesting. "We zijn afhankelijk van de bibliotheek en de gemeente. Als de bieb blijft zitten, kunnen wij niks. Mochten alle plannen slagen dan zijn er eigenlijk alleen maar winnaars." De gemeente Venray is eigenaar van het pand van de bieb aan de Merseloseweg. Janssen heeft daarom al diverse gesprekken gevoerd met de gemeente. "Met oud-wethouder Lucien Peeters heb ik in een eerder stadium al diverse gesprekken gevoerd. Later bleek ook dat wethouder Jan Loonen de plannen wel ziet zitten."

Momenteel gaat Janssen aan de slag met de uitwerking van het ondernemersplan. De stichting staat nog in de kinderschoenen, maar de plannen zijn groots. Vanuit zijn werk was Janssen gewend om contacten te leggen met vermogensbeheerders. De contacten voor deze plannen zijn inmiddels ook al gelegd. "We willen graag verder, maar we hebben voorlopig nog wel even geduld nodig."