Afbeelding
Foto:

Poels voldaan na Tour de France

Boxmeer | Voor de derde keer bracht Wout Poels als knecht de Gele Trui naar Parijs. Na drie weken afzien, tempo rijden en sleuren stond de 30-jarige renner van Team Sky een dag later in Boxmeer aan het vertrek. "Dit is en blijft voor mij een thuiswedstrijd."

Door Sander Berends

Bram Tankink wordt begroet door teamgenoot Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam. Terwijl Bauke Mollema een tafeltje verderop een drankje bestelt en Tom Dumoulin in wedstrijdoutfit zijn zoveelste interview geeft, is er om 19.15 uur nog geen spoor van Wout Poels in Boxmeer. Terwijl de renner van Team Sky de minste kilometer van allemaal hoeft te overbruggen. Maar om 19.35 uur gaat de achterdeur van de kantine van de Boxmeerse sporthal open en loopt Poels in sneltempo richting kleedkamer. Hij geeft snel een handje aan Adrie van der Poel, die het startschot lost, en wielermakelaar Martin van Steen.

Als hij zich enkele minuten later in het witte tenue meldt, dat Team Sky op de laatste dag van de Tour de France droeg, zetten alle renners direct koers richting het Meet en Greetpodium. "Mijn terugvlucht vanuit Londen had een kleine vertraging. Ik landde daardoor iets later op Düsseldorf", verklaart de wielrenner uit Blitterswijck zijn late aankomst. "Ik was om 18.00 uur bij mijn moeder in Blitterswijck. Ik wilde graag het tenue van zondag weer aan. Ze heeft een kort programma gedraaid met de wasmachine, zodat ik om 19.00 uur met een fris tenue weer op pad kon. Nu ik in Monaco woon, is dat toch erg handig, haha." De stoppels op zijn kin bewijzen dat het bezoek echt kort was.

Voldaan verschijnt Poels, die de Tour op plek 58 afsloot, in Boxmeer. "De Tour winnen met je ploeg blijft heel speciaal. Ik heb hard gewerkt en de mannen goed afgeleverd." Maar hij is ook moe. "De ploeg had zondagavond een speciale ruimte afgehuurd. Daar was het groot feest. De renners, de ploegleiding, de volledige staf, de grote sponsors, echt iedereen ging los. Het dak ging eraf. Ik lag erg laat in bed", vertelt hij met een knipoog. "Ik ben nu ook moe. Fietsen is nu wel goed. Dan worden de benen soepeler."

Buiten wacht de fanclub van Wout Poels hun held op. "Erg leuk. Ik had wel verwacht dat ze er waren. Elke keer doet me dat goed." Al ontbreekt superfan en vriend Pieter van de Water. "Het is nu kermis in Blitterswijck, hè. Hij was zondag wel in Parijs." Poels finisht in Boxmeer als vijfde. "Ik ben nog met een groepje weggefietst. Heb me geprobeerd te tonen, maar nu ben ik kapot." Dan volgt ook nog een drukke week. "Dinsdag Roeselare in België, woensdag Chaam, vrijdag Heerlen. Drie weken lang leef je in een eigen bubble. Deze dagen merk je weer hoe Nederland de Tour de France heeft beleefd."

De Vuelta en Giro meetellende, mocht hij voor de derde keer op rij als knecht feestvieren. "Dat is natuurlijk ook mooi. Geraint Thomas of Chris Froome? Met Geraint train ik regelmatig in Monaco. Hem ken ik iets beter, maar ik gun het ze natuurlijk allebei van harte." Na de criteriums richt Poels zich op het naseizoen. "Mijn eerste meerdaagse wordt de Ronde van Duitsland (23 tot en met 26 augustus, red.). Tot die tijd probeer ik mijn rust te pakken als dat mogelijk is. Dat heb ik nodig. Vooral nu. Ik ben blij als ik straks in bed lig, haha."