Vervolg voorpagina

Het Vuur zet Geijsteren in vlam

Geijsteren | Anderen hebben minder moeite met de verplaatsing en zijn al helemaal niet gediend van de bemoeienis van Peters. 'Bemoei je met je eigen dorp', zo valt te lezen op Facebook. Een schrijver vergelijkt het kunstwerk met een 'tros lullen'. Jac Derikx vindt het heel spijtig dat de commotie rond het beeld het dorp in tweeën lijkt te splijten. "Wij denken dat iedere direct betrokkene op de hoogte is van de stand van zaken en het proces zo onder druk zetten lijkt ons geen goede zaak en levert altijd verliezers op", stelt Derikx met nadruk. "Als dorpsraad willen we in overleg met de maker van het kunstwerk, andere direct betrokkenen en een nog in te schakelen expert kijken wat het beste is. In het dorp is hier al veel discussie over ontstaan en iedere suggestie is welkom. Het plein en het kunstwerk is tenslotte van ons allemaal en daar moeten wij als Geijsteren uit kunnen komen. Wij willen als dorpsraad in overleg graag een gedragen besluit nemen."

Venray 'duurzame wielerfinishplaats'

Venray | Stichting Wielerpromotie Venray start een experiment met Venray als proeftuin voor de 'meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld'. De proef begint dinsdag 14 augustus 2018, als Venray gastheer is van de individuele tijdrit in de BinckBank Tour. In 2019, als de Noord-Limburgse gemeente wederom finishplaats is in de BinckBank Tour, worden de resultaten gepresenteerd. Venray wil dan de meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld zijn.

Met Team Earth kent de internationale wielerwereld al 'de meest duurzame wielerploeg ter wereld'. Daar komt nu een gemeente bij die de meest duurzame wielerfinishplaats wil zijn. Stichting Wielerpromotie Venray gaat verkennen op welke wijze een stad duurzaamheid kan koppelen aan een groot wielerevenement. Hoe kunnen nieuwe vormen van energie en de nieuwste technologieën en producten om het milieu zo weinig mogelijk te belasten, worden geïntegreerd in een finishplaats. Maar ook aspecten als voedseltransitie en circulaire economie in relatie tot een wielerkoers worden onderzocht. De stichting zoekt daarin nadrukkelijk de verbinding met partners, bewoners en publiek. De proeftuin moet nieuwe informatie en inzichten opleveren, maar ook een inspiratiebron zijn voor andere steden die een wielerkoers hosten. Het experiment start dinsdag 14 augustus, als Stichting Wielerpromotie Venray en de gemeente Venray samen het netwerkevent Een gezonde toekomst voor Venray organiseren. De stichting gaat tijdens de BinckBank Tour in gesprek met bedrijven en organisaties die duurzaamheid en een schonere wereld ook belangrijk vinden en samen willen optrekken om in 2019 de meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld in te richten. De proeftuin wordt zo een inspirerend netwerk en podium voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Maak kans op een VIP-ticket

Heb jij een innovatief idee om van Venray de 'meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld' te maken? Heb jij een suggestie hoe nieuwe vormen van energie en de nieuwste technologieën en producten om het milieu zo weinig mogelijk te belasten, geïntegreerd kunnen worden in een wielerkoers? Stuur jouw idee dan uiterlijk vrijdag 10 augustus naar info@wielerpromotievenray.nl en maak kans op een VIP-ticket voor de BinckBank Tour op dinsdag 14 augustus in Venray.