Het Vuur zet Geijsteren in vlam

Geijsteren | De verplaatsing van kunstwerk Het Vuur houdt de gemoederen in het Venrayse kerkdorp Geijsteren flink bezig. De lokale kunstenaar Harm Rutten is zwaar teleurgesteld, terwijl kunstliefhebber Erik Peters uit Leunen op sociale media een lans breekt voor de terugkeer van Het Vuur. Dorpsraad Geijsteren is diep ongelukkig over de rel die is ontstaan. "Het levert alleen maar verliezers op", aldus Jac Derikx van de dorpsraad.

Door Henk Lammen

Eind juni werd in Geijsteren het vernieuwde dorpshart geopend. Bewoners van het 450 mensen tellende kerkdorp velden daarvoor een 130 jaar oude, zieke kastanjeboom op het dorpsplein. Na een discussie over Het Vuur verdween ook het 2500 kilo zware kunstwerk van Rutten van het dorpsbepalende plein. Het dorpsplein werd opnieuw ingericht met onder andere bloembakken op wieltjes. Dorpsraadlid Derikx stelt dat in alle eerlijkheid de discussie over het kunstwerk, eigendom van het dorp, is gevoerd. "Wij zijn bij de renovatie van het plein altijd uit gegaan van verplaatsbare monumenten en boombakken, zodat zij bij evenementen op het plein verplaatst kunnen worden. Nu zijn wij aan het kijken of een dergelijk verplaatsbaar monument nog past op het plein of dat het beter op een andere permanente plek kan komen te staan."

Op Facebook woedt sinds de oproep van Erik Peters een hevige discussie. De reacties over het verdwijnen van het kunstwerk valt bij sommigen niet in goede aarde zoals 'kunst moet wijken voor bloembakken', 'onacceptabel en onbegrijpelijk'.

Lees verder op pagina 9.