"Uithollen moet stoppen"

Venray | Bestaat het ziekenhuis in Venray straks nog? Wordt het zorgaanbod nog verder uitgekleed? Moet ik dadelijk verder reizen voor een ziekenhuis bezoek? Het zijn veelgehoorde opmerkingen bij een bijeenkomst in het gemeentehuis van Venray afgelopen donderdag. Tijdens het overleg stond de toekomst van ziekenhuis centraal.

Door Willem Menting

De bijeenkomst werd belegd door Stichting Burgers van Venray. VieCuri-bestuursvoorzitter Ankie van Rossum schoof net als Seniorencafé, Seniorenraad, Wijkradenoverleg, Huisartsen Venray, Cliëntenraad VieCurie en wethouder Jan Loonen aan tafel om de bezorgde burgers te woord te staan tijdens een rondetafelgesprek. Van Russum speelde open kaart en probeerde zo veel mogelijk zorgen weg te nemen. Als snel werd duidelijk dat de huidige poli's in het ziekenhuis behouden blijven. Ook wordt er geen zorg meer weggehaald. De huisartsenpost en spoedeisende hulp wordt nodig gemist in Venray. "Voor ieder wissewasje moeten we nu naar Venlo. Dat is niet te doen voor iedereen", zei Ton Ederveen van de Seniorenraad. "Er gaan steeds meer patiënten naar het Maasziekenhuis in Boxmeer. Als dat zo doorgaat verdwijnt uit ziekenhuis dadelijk", vulde Harrie Cunnen van het Seniorencafé hem aan. "Veel diensten zijn al weggehaald. Dat worden er steeds meer. Het uithollen van de zorg in Venray moet stoppen", stamelde Jan van den Elsen van het Seniorencafé.

In de cliëntenraad van VieCuri is geen Venrayse vertegenwoordiging aanwezig. Dat steekt Wil Mutsaers van Stichting Burgers in Venray. "Hoe kan deze raad dan de belangen van de burgers in Venray vertegenwoordigen." De cliëntenraad van het ziekenhuis gaat nu onderzoeken of er nog plek is voor een Venrayse vertegenwoordiger. Ziekenhuizen worden steeds specialistischer. Dat heeft voor een groot deel te maken met de vergoedingen van zorgverzekeraars. Door deze ontwikkeling staat het voortbestaan van kleine ziekenhuizen onder druk. Op termijn lijkt een fusie met Laurentius in Roermond onafwendbaar. Van Rossum verzekerde in ieder geval alle aanwezigen dat het ziekenhuis niet verder wordt uitgehold. "De diagnostiek wordt gehandhaafd en ik haal ook geen poli's weg. Ook blijven we kennis vergaren om onze expertise te vergroten. Ook de dagbehandeling blijft, maar ik sluit niet uit dat op termijn alle bedden verdwijnen. Nu slapen er op doordeweekse nachten nog zeven patiënten. Dat is te weinig."