Maaike de Vocht:
Maaike de Vocht: "We zijn een open, laagdrempelige vereniging." Foto: Henk Lammen

"Golfen is ontspanning"

Geijsteren | Na een hectisch weekje is het op vrijdagmiddag tijd om weer rustig bij te komen. Het aanbod om een balletje te slaan bij Golf- en countryclub Geijsteren kan ik daarom niet weigeren. Oefening baart kunst, blijkt ook nu weer. Want na een pauze van enkele jaren zijn mijn skills onvoldoende om tegenstand te bieden aan Maaike de Vocht, bestuurslid van de golfvereniging en deze middag mijn gids.

Door Henk Lammen

Het kwik stijgt naar waarden rond de 30 graden als we het terras van de golfbaan in de gemeente Venray inruilen voor de drivingrange. Om er weer even in te komen, vullen we een mandje met balletjes, 'gratis hè', benadrukt Maaike. De eerste ballen vliegen ongecontroleerd richting het pad met een lange rij bomen. Na een serie van tien, twintig ballen en enkele praktische tips van mijn vrouwelijke opponent komen ze meer en meer in de richting van de borden die de afstanden markeren. Tot mijn eigen verbazing is 150 meter nog altijd een haalbare afstand en, arrogant als ik kan zijn, daag ik Maaike maar meteen uit voor een wedstrijdje op de 18 holes tellende prachtige baan. Vanwege de hitte en de tijd besluiten we te gaan voor enkele holes.

"Je moet er inderdaad wel de tijd voor nemen", erkent Maaike als ik stel dat golfen een sport is voor mensen op leeftijd, vaak genietend van een pensioen. "Het is vooral een sport om te ontspannen. Heerlijk sportief bezig te zijn in een prachtige, natuurlijke omgeving. En je hoeft echt niet altijd achttien holes te spelen. Er zijn hier genoeg leden die hier ook 's avonds komen om even een balletje te slaan. Om na een drukke werkdag even alles opzij te zetten."

Het vooroordeel over golfen is met succes gecounterd. En de opmerking over de ligging van de baan staat recht overeind. Zo ver je kunt zien bomen, struiken, planten, waterpartijen en ondanks de verzengende hitte liggen de banen er in goede conditie bij. Geen voorbij razende treinen of auto's of vliegtuigen die laag overvliegen naar hun bestemming. "We houden altijd rekening met de flora en fauna in de regio. Welke dieren en bomen zich in de omgeving van de club bevinden. Een lange lijst bomen en dieren bewijst hoe natuurrijk het gebied is waar de golfbaan in gelegen is. We beheren het terrein ook op een duurzame manier." De Geijsterse golfclub bestaat inmiddels 41 jaar. Begonnen met negen holes, maar nu een fantastisch complex met achttien holes en een prachtig clubgebouw. Een bloeiende vereniging met een kleine 700 leden. Diverse soorten lidmaatschappen moeten het voor jong en oud aantrekkelijk maken om te gaan golfen. Maaike de Vocht: "Door het aanbieden van een gezinslidmaatschap, voor het weekend of vanaf vier uur willen we een zo groot mogelijk publiek aan ons binden."

Golfpro Davey van Mulken verzorgt (groeps)lessen, ook voor golfers die geen lid zijn van de vereniging. De stempel elitair is lang niet meer van toepassing in de golfsport. Ballotage behoort al lang tot het verleden. Golfen is een sport voor iedereen en wordt beoefend door ongeveer 400.000 mensen in Nederland. Binnen deze kaders wil Golf- en countryclub Geijsteren zich nadrukkelijk profileren als een open, gastvrije club. "Iedereen kan hier oefenen, les krijgen, deelnemen aan (leden)wedstrijden, een drankje doen of een hapje eten. Op een prachtig terras. In een fantastische, natuurlijke omgeving. In een bos bij de Maas, waar het ook heerlijk wandelen of fietsen is. Naast hole vier ligt zelfs een camping", lacht de Vocht.

Mensen die kennis willen maken met de golfsport, kunnen nu gebruikmaken van een aantrekkelijke aanbieding. Een lidmaatschap van 1 augustus tot aan het einde van dit jaar kost slechts 250 euro. Dus vijf maanden onbeperkt golfen op het golfcomplex in Geijsteren. Het bedrag van 250 euro wordt bij een verlenging van het lidmaatschap in mindering gebracht op de contributie van 2019. Voor meer informatie over de vereniging zie de website golfclubgeijsteren.nl.