Roland Beukema met Ousman Sidibeh en Margaret Beukema in Overloon.
Roland Beukema met Ousman Sidibeh en Margaret Beukema in Overloon. Foto: Rikus ten Brücke

Overloon voor Gambia

Overloon | Toen het echtpaar Roland en Margaret Beukema in 2015 voor het eerst voet aan de grond zette in Gambia, was het stel direct verliefd. Inmiddels zijn de Overloners verknocht aan het West-Afrikaanse land. Sinds enkele jaren proberen zij de lokale bevolking te helpen met het inzamelen van onder meer kleding, speelgoed en ander textiel.

Door Willem Menting

Gemiddeld wordt Gambia twee keer per jaar bezocht door Margaret en Roland. Iedere drie maanden wordt er een nieuwe inzamelingsactie gehouden voor Gambia. Inmiddels hebben de enthousiaste Brabanders ook vrienden gemaakt in het land. Vriend Ousman Sidibeh is overgekomen van uit Gambia naar Overloon. Met hulp van de inzamelingsactie runt hij het winkeltje Overloon voor Gambia. "Eigenlijk werkt het vrij simpel", vertelt Margaret. "We zamelen kleding in voor Ousman en zijn familie. De kleding sturen we op naar Gambia en dan verkoopt hij de tweedehandsspullen in zijn winkeltje." Met het geld dat er wordt verdiend kan hij zijn familie onderhouden. "Iedereen brengt wat geld binnen. Samen zorgen ze voor elkaar." Met zijn familie woont Ousman in een soort gemeenschap. Ook het winkeltje is daar gevestigd. Vanuit hoofdstad Banjul komen ze zelfs naar het winkeltje. "Mijn zus werkt de meeste tijd in de winkel. Ik help haar als het kan", vertelt Ousman opgetogen.

Roland heeft nog meer plannen voor Ousman en zijn familie. Zijn Gambiaanse vriend werkt al als ober, maar hij wil ook wel aan de slag als taxichauffeur. "Ik speel met het idee om met een oude Mercedes naar Gambia te rijden. Zo'n Mercedes mag natuurlijk niet veel kosten en daarom zoeken we nog sponsoren. Alle hulp is welkom." Toch wordt er kritisch gekeken naar de ingezamelde goederen. "We kregen ooit een doos met een skipak. Dat is voor Gambia natuurlijk ongeschikt. Het moet nog wel te gebruiken zijn."

Ousman is erg blij met de geboden hulp vanuit Overloon. "Onze familie is iedereen ontzettend dankbaar. Het betekent heel veel voor ons en ook voor de kinderen. Er zijn jongens die konden dankzij de hulp uit Overloon lekker voetballen." Inmiddels is hij een paar keer in Nederland geweest. Hij bezocht onder meer Amsterdam. "Ik had nog nooit van de Wallen gehoord. Toen ik daar liep, wist ik niet wat ik meemaakte. Alles is hier goed geregeld. Het is niet te vergelijken met thuis."

Mensen die graag hun steentje willen bijdragen aan het project Overloon helpt Gambia kunnen hun goederen doneren bij eetcafé en pannenkoekenhuis Museumzicht aan het Museumplein 5A in Overloon. Via de Facebookpagina Overloon voor Gambia is meer informatie te vinden over het initiatief van Roland en Margaret. De volgende inzamelingsactie zal waarschijnlijk in september zijn. Via Goods4Africa worden de producten verscheept naar Gambia. "Dat kost iedere keer toch een paar honderd euro. Die betalen we nu voor het grootste gedeelte zelf. Het is de bedoeling de Ousman op termijn zelf alles kan betalen. Hij kan die verantwoordelijkheid wel dragen."