Grotestraat 49 Venray. Momenteel is Sport2000 in dit pand gevestigd.
Grotestraat 49 Venray. Momenteel is Sport2000 in dit pand gevestigd. Oude foto

Grotestraat 49 van toen

Venray | Wie in Venray de naam Messemaeckers hoort, denkt meteen aan drukwerk. Wie heeft er niet ooit bidprentjes, trouwkaarten en dergelijke laten drukken?


Harrie Messemaeckers opende op 7 maart 1936 een boekwinkel en drukkerij in de Grotestraat nummer 17 in Venray. Deze drukkerij zag het levenslicht in 1926 in de Hoenderstraat. Harrie en broer Theodoor Messemaeckers hadden hun opleiding genoten bij de paters van het Missiehuis in Steyl. In januari 1941 werd de eerste leesbibliotheek in Venray geopend. Na het overlijden van Harrie in 1968 kwam zijn zoon Eduard in het bedrijf. In juni 1975 werd het winkelgedeelte verhuurd aan Martin Cuypers B.V. Op 30 april 1998 werd de drukkerij verkocht aan Van den Munckhof. Thans is Sport2000 in dit pand gevestigd. Rechts van deze winkel was de vroegere slagerswinkel van Verschuuren. Links van Messemaeckers, in het voormalige koetshuis en souterrain van het pand Trynes, opende Frans Lemmers in november 1974 zijn woninginrichtingswinkel. In maart 1990 verhuisde hij zijn bedrijf naar de Patersstraat. Het volgende pand was Hendrix Bazar waar huishoudartikelen verkocht werden. Thans is hier Blokker gevestigd. Het witte pand was van dokter Vercauteren. Hij was apotheekhoudend huisarts. Momenteel zijn er de Bruna en Holland & Barret gevestigd.

Bron van de foto onbekend. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray