Corrie (links) en Ger uit Ysselsteyn bij de molen in Blitterswijck. Foto Henk Lammen.
Corrie (links) en Ger uit Ysselsteyn bij de molen in Blitterswijck. Foto Henk Lammen. Foto: Henk Lammen

"Wij zijn geen watjes"

Venray | Wethouder Jan Loonen gaf dinsdagmorgen het startsein voor de 34ste editie van de Fietsvierdaagse Venray. Met 600 voorinschrijvingen was de organisatie meer dan tevreden. Een dag later stond de teller al op 1150 deelnemers. De fietsers genoten woensdag, ondanks de hitte, met volle teugen.

Door Henk Lammen

Rond negen uur wordt woensdagmorgen het startsein gegeven voor de tweede fietsdag. In rijen staan de deelnemers klaar om op weg te gaan. Bij de (jonge)dames aan de stand bij de start en finish worden nog even enkele appeltjes voor de dorst ingeslagen. Met flessen water en goed ingesmeerd, gaan de deelnemers aan de rit over 60 kilometer op pad richting Leunen. Via Meerlo en natuurlijke binnenwegen in een bosrijke omgeving bereiken ze na iets meer dan veertien kilometer de eerste controlepost, forellenkwekerij Keijzersberg in Blitterswijck. Rond de prachtige molen hebben de hobbyvissers geen oog voor de fietsers die continu binnendruppelen. Onder het genot van een kopje koffie of thee, of een fris drankje, al dan niet met een heerlijk stukje Limburgse vlaai, komen de fietsers even tot rust.

Twee echtparen van rond de 70 zitten in de molen aan de tafel. Even weg uit de verzengende hitte. Tiny en Jac uit Nederweert en Annie en Henk uit Someren nemen voor de eerste keer deel aan de Fietsvierdaagse Venray. Ze hadden geboekt voor een georganiseerde reis naar de Ardennen. Die werd op het laatste moment door een gebrek aan belangstelling geannuleerd. "Toen hebben we ons maar opgegeven voor deze fietsvierdaagse", lacht Tiny over de verrassende keuze. Het viertal fietst vaker mee tijdens meerdaagse evenementen in onder andere Meijel en Weert. Venray is nieuw. "Een compliment voor de organisatie", vult Jac aan. "Het zijn hele mooie routes, de hele organisatie is perfect, met veel verkeersregelaars die zorgen voor een veilig gevoel." Niets dan lof ook voor de mooie omgeving waar ze kennis mee maken. "Deze regio is echt nieuw voor ons", vertelt Annie. "Wij zijn echte buitenmensen en kunnen genieten van dit prachtig gebied. We komen nu op plekjes waar we nog nooit zijn geweest." Ze laten zich door de hitte niet weerhouden om te genieten. Weliswaar op elektrische fietsen, maar toch. "We zijn geen watjes", zegt Annie met een veelbetekenende glimlach.

Corrie (77) en Ger (68) uit Ysselsteyn fietsen samen. Ze verlaten na een versnapering weer de forellenkwekerij. "We hebben nog geen ruzie gehad", zegt Ger schaterlachend. "Het is heerlijk fietsen, super goed te doen", refereert Corrie aan de temperatuurmeter die de 30 graden al royaal is gepasseerd. "Met een windje is het prima. Het ergste is als je stilstaat." De jongste van de twee geeft de organisatie van het fietsevenement een dik compliment. "Het zijn echt keimooie routes. Het zandpad met stenen hier naartoe was wel even zwaar, maar voor het overige is het goed te fietsen."

Na twee dagen staat de teller van de Fietsvierdaagse Venray op 1150 deelnemers. Naast de 600 voorinschrijvingen waren er op dinsdag en woensdag in totaal 550 daginschrijvingen. Het aantal kinderen dat deelnam aan het fietsevenement bleef woensdag, met een speciale kinderroute, iets achter in vergelijking met vorig jaar. "Het was natuurlijk uitzonderlijk warm, voor gezinnen met kinderen was het echt zwembadweer. Desondanks viel ons het aantal deelnemende kinderen niet tegen", aldus Johan Philipsen van de organisatie van de Fietsvierdaagse.

Voorafgaand aan de tweede dag maakt pr-man Ernst-Jan Kleinbussink de balans op. "Het verloopt tot op heden heel voorspoedig. Op de openingsdag waren er in het begin van de route enkele knelpunten, waarschijnlijk doordat er enkele bewegwijzeringspijlen weggehaald waren. Dat ongemak was snel opgelost. Mensen gaan daar vaak ook heel creatief mee om, zodat ze snel weer op de goede weg zitten. Op de eerste dagen hebben we enkele afmeldingen gehad van mensen die het niet verantwoord vonden om te starten. Dat is heel begrijpelijk. Iedereen kan ook voor zich het beste die afweging maken. We werken volgens het landelijk hitteplan. Op onze website hebben we de fietsers adviezen gegeven. Het is vooral zaak om ook tijdens de laatste dagen heel veel te drinken en goed in te smeren met zonnebrandcrème."

Rozenkoningin op slotdag

Op de slotmiddag, vrijdag 27 juli, worden de deelnemers worden verwelkomd door de rozenkoningin van Lottum, Mieke Smits. De rozenkoningin en haar rosalotjes zijn dan behulpzaam bij het uitreiken van de medailles. De Fietsvierdaagse Venray en het Rozenfestival werken al enkele jaren samen om elkaars evenementen te promoten. Zo is de rozenkoningin van 2012 Joya Hanegraaf bij de opening van de 28ste Fietsvierdaagse Venray aanwezig geweest, heeft de koningin van 2014 Suzanne Verhaegh-Seuren een dansoptreden verzorgd op de Grote Markt in Venray en heeft in 2016 Rianne Thijssen prijzen uitgereikt ter promotie van het Rozenfestival. En dit jaar is dus Mieke Smits de koninklijke gast op de slotmiddag. Die wordt feestelijk afgesloten met onder andere de verloting van een fiets onder de voorinschrijvers.

Vier dagen fietsplezier in de regio. Foto Henk Lammen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding