Expositie Venrays Museum KIK 4.0

Venray | Deze week is er aandacht voor beeldend kunstenaar Gemma Vissers.

Gemma Vissers: "De actualiteit is mijn uitgangspunt. De ophef over #METOO is daardoor een ontwikkeling die me aangreep. Een reactie hierop kwam van de Franse actrice Catherine Deneuve. Zij schreef in een open brief dat ze niet houdt van kuddegedrag. Ook al bood zij haar excuses aan, de slachtoffers bleven met schaamte zitten. Want dat is was er overblijft, schaamte. Ik vind dat een slachtoffer al genoeg heeft meegemaakt in het leven en zou niet gestraft moeten worden door het gevoel van schaamte. Daarom wil ik de toeschouwer aan het denken zetten. Een schaamtegevoel creƫren bij slachtoffers van seksueel misbruik is niet wat wij moeten willen. De kunstenaar die mij voor dit werk inspireerde is Berlinde de Bruyckere. In haar kunstwerken verwerkt zij de huid van paarden. In mijn kunstwerken gebruik ik onder andere slachthuisrestanten van het paard. De hoeven van paarden en de paardenstaarten zijn hierin verwerkt. Een combinatie van mens en paard is ontstaan doordat ze beiden slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik.

Boekenbeurs Overloon

Overloon | Documentatiegroep '40-'45 houdt op zaterdag 28 juli van 11.00 tot 16.00 uur in Oorlogsmuseum Overloon de jaarlijkse boeken- en documentatiebeurs over de Tweede Wereldoorlog.

In de museumhal staan kramen opgesteld, waarin particulieren uit hun verzamelingen originele bonkaarten, kranten, pamfletten en andere documentatie uit de oorlog aanbieden. Het gaat niet alleen om koop en verkoop, maar ruilen vaak ook een mogelijkheid. Bezoekers worden uitgenodigd om eigen documenten of foto's uit de oorlogsjaren mee te nemen.