Afbeelding
Foto:

Dolblij na succes Vierdaagse

Nijmegen | Ook voor Marly Seegers (54) uit Horst en Ell Jans (61) uit Wanssum was er afgelopen vrijdag een bos gladiolen en een welverdiend kruisje op de slotdag van de Vierdaagse Nijmegen. De afsluiting van een missie van twee vriendinnen die voor de eerste keer deelnamen aan het grootste wandelevenement van Nederland. "Het was fantastisch."

Marly Seegers zit al dertien jaar in een rolstoel, maar ze laat zich niet beperken door haar lichamelijke beperking. Samen met Ell Jans deed ze voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse in Nijmegen. Beiden maken deel uit van de X-toppers, een groep bestaande uit mensen met een beperking. Tijdens de vier wandeldagen was Ell de buddy van Marly. De twee arriveerden maandag bij accommodatie De Ster in Lent. Een uitstekende gelegenheid voor de groep X-toppers om te slapen, douchen, eten en ontspannen. Marly: "We werden ontvangen door de organisatie en de koffie met vlaai stond al klaar. Velen bekenden troffen elkaar maar voor ons was het allemaal nieuw. Velen lopen al meerdere jaren mee en eentje loopt zelfs voor de achtste keer zolang dit evenement bestaat met de organisatie van de X-toppers. De catering en medische verzorging was perfect. Er werd ook nog een groepsfoto gemaakt." Slapen in de nacht voor de eerste wandeldag was niet zo makkelijk. Ell: "We sliepen met z'n achten in een slaapzaal, op smalle bedjes. De slaap kregen we niet zo snel te pakken want in gedachten met je al met de eerste wandeldag bezig. Om 05.00 uur ging de wekker en na het ontbijt gingen we met een busje naar de startplaats. Onze groep bestond uit negentien personen, X-toppers met buddy's. De sfeer was gezellig. Onderweg kijken we onze ogen uit. Mensen in de gekste uitdossingen staan langs de kant. Muziekgezelschappen en hele families met caravans. We kregen veel reacties omdat Marly in de rolstoel zit. Iedereen vindt het een topprestatie. Rond 15.00 uur waren we bij de finish, moe maar voldaan naar Lent. Na een frisse douche gezellig met de andere wandelaars genieten van de zon. Rond de klok van zes een heerlijk diner, nog even napraten en om half tien zocht iedereen zijn bed weer op."

De tweede wandeldag was de roze woensdag. "Dat was goed te zien aan de kleding van de wandelaars. De dag verliep voorspoedig. We lopen goed en hebben weinig last van de zon. Er waren meer rolstoelers en ik maakte al snel contact. Sommigen rolden zelfs 50 kilometer. Na de finish hetzelfde ritueel als een dag eerder. Na een warme douche, lekker flesje bier en een heerlijke maaltijd waren we helemaal boven Jan", vertelt Marly. Donderdag was de dag van de zeven heuvelen. Ell: "Daar hadden we lang naar uitgekeken. Een prachtige route van Nijmegen naar Malden, Mook, Groesbeek, dan de Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal en terug naar Nijmegen. We kregen heel veel positieve reacties en aanmoedigingen op Marly's sportieve uitdaging, vooral bergop." De slotdag voelde voor de twee debutanten anders aan. Marly glundert: "Gedurende die slotkilometers werden we als het ware op handen gedragen. Het was een lint van mensen langs de kant. Overal muziek en aanmoedigingen en een onbeschrijfelijke sfeer. Je moet het een keer hebben meegemaakt, wordt altijd gezegd. We kunnen er nu over meepraten. Het was geweldig om met onze complete groep over de finish te komen. De hele voorbereiding was de moeite waard. Voor mij is een wens uitgekomen, ik heb opnieuw mijn grenzen verlegd. Wellicht inspireert en motiveert ons verhaal ook andere mensen met een beperking. Ik wil ze dolgraag helpen."

Bij de finish stond de filmploeg No Limits network van de KRO-NCRV om beide heldinnen te interviewen. En kregen ze hun bos gladiolen. In Lent werden officieel de kruisjes in ontvangst genomen. De X-topper speldde het kruisje op bij de buddy en omgekeerd. Een emotioneel moment met voor iedereen een persoonlijk woordje. "Een bijzonder moment met een lach en een traan." Als verrassing voor Marly was ook het thuisfront (man, dochter en zoon) onverwacht naar de finish gekomen en meegegaan
naar Lent.