Wouter van Schijndel speelt dit weekeinde tegen Engeland.
Wouter van Schijndel speelt dit weekeinde tegen Engeland. Foto: eigen foto

Dromen van de Spelen

Venray | Wouter van Schijndel komt vrijdag in actie voor het Nederlands CP-team voor spelers onder twintig jaar. Tegen Engeland maakt hij zijn debuut in deze leeftijdscategorie. De 16-jarige voetballer uit Venray is nog niet echt nerveus voor het treffen met de Engelsen. "Ik heb er vooral erg veel zin in. Het Wilhelmus moet ik wel weer even uit mijn hoofd leren. Dan kan ik weer meezingen", vertelt Van Schijndel met een knipoog. Ook op zaterdag staat er nog een oefenduel op het programma tegen Engeland.

Door Willem Menting

CP-voetbal is bedoeld voor mensen met een motorische afwijking door hersenletsel. De afwijking hoeft niet aangeboren te zijn. Door zuurstofgebrek bij de geboorte functioneert de rechterkant minder goed. "Geestelijk heb ik nergens last van, maar ik kan wel minder goed rennen. Om makkelijker te lopen en te rennen, heb ik twee spalken. Ik heb een sportspalk en een normale spalk", zegt de linksbenige verdediger. De aandoening van Wouter heet cerebrale parese. Het is een hersenbeschadiging die voor het eerste levensjaar heeft plaatsgevonden. Het komt in Nederland bij 1 op de 500 pasgeborenen voor.

Ondanks zijn mankement heeft Wouter een heel normaal leven. Zo voetbalt hij ook al jaren in de jeugd bij SV Venray. "Dat gaat prima. Ik kan het goed bijbenen. Ik speel bij JO17-4."

Dat combineert hij met de wedstrijden in de jeugdteams van het CP-team. Vanaf 2014 maakt hij deel uit van de selectieteams. Toen speelde hij zijn eerste wedstrijd met onder 15 jaar. Later werd hij geselecteerd voor onder 18 jaar. "Eigenlijk ben ik er bij toeval bijgekomen. Mijn vader had op zijn werk een volleybaltoernooi en een collega kende CP-voetbal al. Toen heeft hij zich er een beetje in verdiept en daarna nam ik aan selectietrainingen deel."

De eerste selectietraining was voor Wouter al in 2012. Toen was hij nog te jong om aan te sluiten bij het team. Dat lukte dus pas in 2014. Hij trainde zelfs op het topsportcentrum in Papendal bij Arnhem. "Nu trainingen we daar niet meer. Onze sport maakt geen deel meer uit van de Paralympische Spelen. Hopelijk komt de sport wel terug in het programma. Mijn grote droom is om ooit op de Paralympische Spelen te staan namens Nederland."

Na de zomervakantie begint de verdediger aan zijn examenjaar op de havo. Als alles volgens plan verloopt dan kan hij over ongeveer een jaar zijn diploma in ontvangst nemen. "Ik heb er dit jaar wel hard voor moeten werken, maar uiteindelijk is alles goed gelukt. Als er geen gekke dingen gebeuren, dan slaag ik volgend jaar gewoon."

Wouter denkt ook al na over de toekomst. In Nijmegen is een opleiding die hem wel aanstaat. "Ik denk dat ik sportkunde wil gaan studeren. Deze opleiding past bij mij. Het een deel sport en het andere deel is management. Juist het managementgedeelte trekt mij enorm."

Na de interlands gaat Wouter lekker met zijn familie twee weken op vakantie in Tarifa (Spanje). Hij vertrekt wel één dag later dan de rest van het gezin. "In eerste instantie zou ik ook op zaterdag vertrekken naar Spanje, maar toen werd ik plots opgeroepen voor de interlands. Nu moet ik zaterdag nog voetballen tegen Engeland. De rest vertrekt dan al. Op zondag reis ik met het vliegtuig naar Spanje."

De oefeninterlands van Wouter vallen samen met het EK CP-voetbal voor senioren. Het eindtoernooi wordt in Zeist gehouden op de campus van de KNVB. De wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor publiek. Bij CP-voetbal telt iedere ploeg zeven spelers. Het speelveld is dan ook een stuk kleiner.