SPOV vult vacatures 'met meer moeite in'

Venray | De veertien basisscholen in Venray beginnen het komende schooljaar, dat maandag 20 augustus start, met een volledige bezetting. Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) heeft alle leerkrachten-vacatures weten in te vullen. "Het koste wel meer moeite dan voorgaande jaren", zegt SPOV-directeur Marcel Reulen.

Door Henk Baltussen

Een kwart van de Nederlandse schoolbesturen kampt met open plekken die naar alle waarschijnlijkheid niet meer voor het begin van komend schooljaar worden ingevuld. Het gaat om een tekort van in totaal zo'n 1300 onderwijzers. Dat blijkt uit onderzoek dat de Primair Onderwijs Raad op 10 juli van dit jaar hield onder schoolbesturen. Het SPOV behoort bij de 75 procent die zorgeloos het nieuwe schooljaar tegemoet zien. "We hebben twintig nieuwe leerkrachten aangenomen", meldt Reulen. "Zelfs de vervangerspoule hebben we met twee fulltimers kunnen aanvullen." De nieuwelingen zijn deels onderwijzers die al eerder binnen SPOV werkzaam waren. Reulen: "Door krimp (het aantal leerlingen binnen SPOV daalde in de achterliggende jaren van ruim 4500 naar de huidige 3000 red.) zijn veel leerkrachten mioeten vertrekken en in regio's als Eindhoven en Nijmegen gaan werken. Daarvan keren sommigen weer terug naar Venray. Zij-instromers zijn er niet bij."
De veertien SPOV-scholen bieden ruim driehonderd onderwijzers werk. De vervangerspoule bestaat uit vijftien leerkrachten die samen 7,5 fte verdelen. Reulen denkt dat het invullen van nieuwe vacatures in de komende jaren geen grotere problemen gaat opleveren. De krimp is nog niet voorbij. "In het afgelopen jaar krompen we met 75 leerlingen, de komende jaren zal dat jaarlijks tussen de 25 en 50 leerlingen zijn. Dat we de vervangerspoule nu op volle sterkte hebben, is belangrijk. Door het jaar heen zijn vervangers nauwelijks beschikbaar. Het is ook een heel andere baan dan die van een reguliere leerkracht. De vervangerspoule werd eerde als het afvoerputje gezien. Dat is het zeker niet meer. Het is een andere manier van werken. Je maakt geen onderdeel uit van een team en zaken als rapportvergaderingen heb je niet. Niet iedereen is daarvoor geschikt."

Reulen kijkt vertrouwensvol de toekomst in. Wel heeft de SPOV-directeur nog wat wensen voor de nabije toekomst. "Stichting Primair Onderwijs Venray wil de beste werkgever van Venray worden. Want de leerkracht moet ook de beste zijn die voor de kinderen staat. Daar gaan we hard aan werken. Verder is het nodig dat onze website wordt gemoderniseerd. Begin december is die waarschijnlijk in de lucht."