Margot van den Akker, Herman Kusters en Ton Alders (hoofdsponsor).
Margot van den Akker, Herman Kusters en Ton Alders (hoofdsponsor). Foto: Henk Lammen

Cheque voor Matchis

Venray | Margot van den Akker van Stichting Matchis mocht dinsdag uit handen van Herman Kusters uit Venray een cheque van 2427 euro in ontvangst nemen. Kusters fietste in juni van Venray naar Santiago de Compostela voor dit goede doel: het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

"Dit is echt fantastisch", reageerde Van den Akker enthousiast nadat ze de cheque had gekregen. "Zeker ook omdat deze actie van Herman zoveel media-aandacht heeft gekregen. Dat is voor onze stichting onontbeerlijk om nieuwe donoren te kunnen werven." Iedere nieuw geregistreerde donor bij Matchis kost 45 euro. Kosten die worden gemaakt voor registreren, testen en beheren van het groeiende donorbestand. Sinds maart van dit jaar is het aantal donoren dat staat ingeschreven bij een databank explosief gegroeid van 200.000 naar bijna 245.000. Ook het aantal mensen dat door Nederlandse donoren werd geholpen, groeide van 53 in 2016 naar 100 in 2017.

Van den Akker: "Aantallen die door subsidies en vooral ook acties als die van Herman mogelijk zijn." Kusters diende zelf een stamceltransplantatie te ondergaan na een tumor in zijn hals. Zijn doel voor de fietstocht was duidelijk: "Ik voel me nu weer prima en ben blij dat ik zo'n mooi bedrag heb kunnen inzamelen voor Matchis. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het werk van de stichting is. Met de fietstocht heb ik laten zien dat ik weer helemaal terug ben."