Het gras is inmiddels volledig verdord  bij het strandbad van De Witte Vennen.
Het gras is inmiddels volledig verdord bij het strandbad van De Witte Vennen. Foto: Rikus ten Brücke

Tropische hitte houdt aan

Oostrum | Zo'n 500 badgasten zoeken dagelijks verkoeling in het strandbad van vakantiepark De Witte Vennen in Oostrum. Door de extreme droogte is het waterpeil van het natuurbad al flink gedaald. De zwembadlijnen voor kinderen zijn daarom al verplaatst. "Het eerste gedeelte van het strandbad begint op een zandbak te lijken", zegt parkmanager Alex Boeringa.

De extreme warmte van de afgelopen weken zorgt niet voor een explosieve stijging van het aantal badgasten. "Dat komt denk ik, omdat het warme weer is uitgesmeerd over een langere periode. Als het slechts een paar dagen warm is, zien we wel een duidelijke piek." Het strandbad van het vakantiepark heeft geen last van blauwalg. "Gelukkig niet. We hebben géén stilstaand water dus de kans dat wij blauwalg in het water krijgen is uiterst klein."

Boeringa heeft wel maatregelen getroffen. Zo is er extra personeel in de kiosk om drinken en ijs te verkopen. "Ook staan er veel parasols. Op veel plekken hebben we toch wel beschutting. Dat komt ook door de bomen die er staan."

Ook bij Zorghuis Nederland in Smakt wordt rekening gehouden met extreme hitte. Zo is een uitje naar het ZooParc in Overloon noodgedwongen afgelast en ook de gymnastiekles is voorlopig afgezegd. "We houden de gordijnen goed dicht en we zorgen ervoor dat onze bewoners voldoende drinken. Het is belangrijk dat ze in de schaduw blijven", vertelt locatieverantwoordelijke Janneke. "Het is binnen goed te doen. Onze bewoners zijn heel rustig, dus het is ook voor hen goed uit te houden. We gaan de problemen zeker niet opzoeken."

John Janssen van ijssalon De Verleiding in Venray is dolblij met de warmte. "We maken iedere ochtend 300 liter ijs en aan het einde van de dag is dat bijna allemaal verkocht. Het is mega!" Janssen runt de ijssalon op de Grote Markt nu dertien jaar en hij heeft nog nooit zoiets meegemaakt. "We verkopen dertig procent meer ijs. De salon is om 10.00 uur geopend en het is meteen druk. Echt ongekend. De frisse smaken zijn met deze temperaturen in trek. Yoghurt-, watermeloen- en citroenijs wordt veel verkocht." De warmte houdt voorlopig aan en Janssen klaagt dan ook niet. "Voor boeren is het verschrikkelijk, maar ik kan er van profiteren."