Afbeelding
Foto:

Zwerfgoed nieuwe deelnemer RooyNet

Venray | Wie regelmatig de website rooynet.nl bezoekt, zal het ongetwijfeld opgevallen zijn dat er een nieuwe deelnemer bijgekomen is: Zwerfgoed. RooyNet telt daarmee 44 deelnemers die de website vullen met Venrayse historie in de vorm van foto's, films, documenten en geluiden.

Door de website is de cultuurhistorie van de gemeente Venray wereldwijd voor iedereen toegankelijk. Een dynamische website die met regelmaat wordt aangevuld met behulp van een vrijwilligersgroep van het Historisch Platform Venray. Deze vrijwilligers verzamelen, digitaliseren, beschrijven en restaureren digitaal Venrays erfgoedmateriaal.

De groep is vijf dagen per week actief bezig in het Digilab van het Historisch Platform Venray, dat is ondergebracht in De Borggraaf aan het Mgr. Goumansplein in Venray. De groep vrijwilligers helpt ook de 47 cultuurhistorische organisaties die lid zijn van het Historisch Platform Venray. Deze hulp bestaat uit het digitaliseren en het ordenen van de archieven en het beheren van de websites binnen RooyNet.

Duizenden foto's zijn al uitgebreid beschreven en op RooyNet gepubliceerd. Maar er liggen nog heel wat foto's te wachten om beschreven te worden. En om de juiste informatie bij deze foto's te krijgen, werd het idee opgevat om Zwerfgoed als deelnemer aan RooyNet toe te voegen. Een uitstekend idee vond ook de Redactieraad van RooyNet.

Zwerfgoed is een verzameling van cultuurhistorisch materiaal, waarvan de Digigroep van het historisch platform geen of onvoldoende informatie heeft. En daarvoor wordt de hulp gevraagd van de websitebezoekers. Zij kunnen in Zwerfgoed door middel van een digitaal formulier aangeven wat ze van een bepaalde foto weten. Wie of wat staat er op de foto en waar en wanneer is ze gemaakt? Elk beetje informatie over de foto is welkom.

Eén keer per week worden de ingezonden berichten door de vrijwilligers behandeld. Zodra de foto volledig is beschreven, wordt deze uit deze collectie verwijderd en bij een van de andere deelnemers op de website ondergebracht. En er worden ook andere wegen bewandeld om aan informatie bij de foto's te komen. Sinds begin 2014 heeft RooyNet een eigen Facebookpagina. Daarop plaatsen de vrijwilligers wekelijks foto's waarvan de beschrijving ontbreekt. Omdat iedereen via Facebook rechtstreeks online met elkaar kan communiceren, worden vaak gedachten uitgewisseld. Aan de hand van deze tips zijn er van de circa 1100 'onbekende' foto's op Facebook al bijna 800 opgelost. Ook de rubriek 'Wie, wat, wanneer, waar?' in weekblad Peel en Maas heeft zijn nut bewezen, want ook daar zijn de gepubliceerde foto's vrijwel alle voorzien van de juiste informatie. Hopelijk mag ook Zwerfgoed rekenen op hulp van veel (oud)inwoners van de gemeente Venray.


Kunstroutes in Venray weer actueel

Venray | In Venray kan men al jaren wandelen en fietsen langs kunst. De prachtige bundels Te voet en Op de fiets langs kunst leiden langs alle, meer dan honderd beelden en kunstwerken in de openbare ruimte in hartje Venray, de wijken en dertien dorpen. De kunstroutes zijn nu weer helemaal actueel.

Bij het zilveren bestaan heeft Literair Café Venray complete actuele aanvullingen uitgebracht van de wandelroute in het centrum en de fietsroutes West (met de Peeldorpen) en Oost (met de Maasdorpen). De kunstroutes zijn namelijk ook poëzieroutes. Bij de foto van elk kunstwerk met info over dat beeld en de kunstenaar staat een passend gedicht. Het Literair Café bracht de routes uit bij eerdere jubilea. Nu, bij het 25-jarig bestaan, zijn aanvullingen naar de actuele situatie op hun plaats.

Een tiental beelden is verplaatst, zo'n zelfde aantal is door diefstal of vernieling uit het straatbeeld verdwenen maar anderzijds is Venray verrijkt met een twintigtal aanwinsten, groot en klein. De aanvullingen zijn verwerkt in fraai uitgevoerde brochures (met foto's) als bijlage bij de bestaande bundels. Bij aankoop van die bundels (wandel 2.50, fietsroutes 7.50, samen 9.00 euro) zijn de aanvul-brochures gratis; voor de duizenden bezitters van de bundels geldt voor losse exemplaren een schappelijk prijsje.
Voor het wandellegioen zijn de fietsroutes ook interessant, met name het eerste gedeelte. Dat gaat bij Oost met begin- en eindpunt NS-station Oostrum (ca. 25 km.) door Maasdorpen en het Maasarm-project Ooijen-Wanssum; bij West voert het eerste gedeelte met begin- en eindpunt het Odapark (ca. 20 km.) langs het project (in aanleg) Rooyse Schans. Bundels en aanvullingen zijn verkrijgbaar bij VVV Venray en boekhandel Roojboek. Verdere info: www.literaircafevenray.nl en www.liefdevoorlimburg.nl.


Afbeelding