Kraak de code en bezoek als eerste de escaperoom.
Kraak de code en bezoek als eerste de escaperoom. Foto: eigen foto

Opening Escaperoom

Venray | Op dinsdag 28 augustus opent het Xpeditielab Venray een Escaperoom. Op deze dag zal het eerste groepje leerlingen worden opgesloten na een officiële opening. De Escaperoom is getiteld Het Verlaten Lab. Dat is vrij uniek. Escaperooms zijn natuurlijk mateloos populair. Veel volwassenen laten zich vrijwillig opsluiten om er vervolgens alles aan te doen er zo snel mogelijk uit te komen. Echter voor kinderen zijn deze escaperooms er niet veel en al zeker niet in het onderwijs. Door de code te kraken kun jij er misschien wel als allereerste in!

In het Xpeditielab in Venray komen leerlingen op toerbeurt op bezoek om opdrachten te doen die te maken hebben met Wetenschap en Techniek. Zo wordt hen robotica, hout-, metaal-, leer-, kunststofbewerking aangeboden, constructie, programmeren en meer. Doel is om kinderen te enthousiasmeren voor techniek, technologie, onderzoeken, uitvinden en meer. Zo komen er jaarlijks zo'n 25 groepen 7 zes keer per jaar op bezoek voor gave opdrachten. Het Xpeditielab is een samenwerking tussen de stichting SPOVenray (Stichting Primair Onderwijs met 14 basisscholen) en Stichting Kies Techniek (samenwerking tussen bedrijven om kinderen te stimuleren voor techniek te kiezen).

Om kinderen op een leuke manier enkele indrukwekkende proeven te laten doen ontstond het idee bij docent en ontwikkelaar Ted Lenssen om een escaperoom te ontwikkelen. Het Raayland College, de school voor voortgezet onderwijs, waar het Xpeditielab in gehuisvest is en nauw mee samenwerkt, ontwikkelde hiervoor een lesbrief. Met de lesbrief gingen leerlingen van de VMBO-T 2 aan de slag om ideeën te bedenken. Hier ontstond het idee om een laboratorium te creëren. Daarnaast zijn ideeën voor verschillende puzzels en aankleding gebruikt in het eindconcept.

Later werd hierbij Bauke Brouwer betrokken, docent en educatief ontwerper. Hij zette in samenwerking met Ted Lenssen en Bauke partner Hanke Brouwer een plan op. Het bouwen van de verschillende onderdelen is voornamelijk door Bauke gedaan. Hij gebruikte hiervoor veel gebruikte materialen. Vele uren van zijn vrije tijd zijn opgegaan door het experimenteren, overleggen en bijstellen van de verschillende onderdelen van Het Verlaten Lab.

Ook diverse bedrijven hebben een steentje bijgedragen zodat de kosten zo laag mogelijk bleven. Labjassen werden gesponsord door een lokale carnavalswinkel, een specialist in domotica en elektra deelde uitgebreid zijn expertise en de aankleding middels een groot zeil werd geheel gesponsord door een zeilmaker uit de buurt. In juni hebben enkele groepjes leerlingen de escaperoom getest. Hierna zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd en is het lab klaar voor gebruik.

In het komende jaar zullen alle groepen 7 van Venray en omstreken de mogelijkheid krijgen om in groepjes opgesloten te worden in Het Verlaten Lab. Er zal uiteraard ook gekeken worden naar mogelijkheden dat ook andere kinderen de mogelijkheid krijgen om zich te laten
opsluiten.

Ben jij tussen de 10 en 12 jaar en ben je gek op escaperooms, puzzels en codes? Doe dan mee met de wedstrijd. De winnaars mogen 28 augustus als eerste de escaperoom doen. De officiële opening zal plaatsvinden voor genodigden om 16.00 uur.