Ad Welten weet niet hoe Rock'sCool er volgend seizoen uitziet.
Ad Welten weet niet hoe Rock'sCool er volgend seizoen uitziet. Foto: Henk Lammen

Passie is drijfveer

Venray | Het derde en laatste concert van Rock'sCool werd zondagmiddag gehouden in de zaal van De Klomp in Venray. De deelnemende bands werden afgelopen cursusjaar bijgestaan door bandcoach Ad Welten. Voor de muziekdocent breken er nu onzekere tijden aan. "Ik coachte dit jaar twee jeugdbands, maar er stoppen drie leden. Ik durf niet te voorspellen hoe het er volgend jaar uitziet", vertelt Welten eerlijk.

Door Willem Menting

Zeker is dat Janneke van Gassel, Nova Arts en Cas Raedts stoppen. Het drietal gaat op kamers wonen voor studie. "Het is duidelijk dat de bands uit elkaar vallen. Als noodoplossing kunnen we misschien één jeugdband vormen, maar dat is koffiedik kijken." De 23-jarige Janneke uit Ysselsteyn nam zondagmiddag afscheid. De zangeres van Project of Sound vertrok met een lach en een traan. "Het laatste optreden was ontzettend mooi, maar ook erg emotioneel. Hier in Venray zit het er helaas op, maar dit is niet het einde maar het begin. In Den Bosch ga ik verder met waar ik hier geëindigd ben." Ze kijkt terug op een geslaagde tijd met haar band. "We zijn ongelofelijk gegroeid. We hebben gestreden, frustraties gehad maar ook gewerkt als een team. Ik wil iedereen bedanken voor de leerzame vier jaren."

Janneke: "Bedankt voor de leerzame jaren"

Welten, van AW Music, begeleidde afgelopen jaar dus twee jeugdbands. Voorheen huurde hij een ruimte in Kunstencentrum Jeruzalem. Na het ter ziele gaan van het kunstencentrum, moest Welten op zoek naar alternatieven. "We missen het kunstencentrum nog iedere dag. Als ik voorheen een gitarist nodig had, dan liep ik twee deuren verder. Dat kan nu niet meer. Cultura Venray heeft wel iets overgenomen van het kunstencentrum, maar Cultura is toch meer een doorgeefluik. Door het stoppen van Kunstencentrum Jeruzalem is het weer eilandenwerk geworden. Het is best zorgelijk. Samen met collega Jan Voermans heb ik het daar ook wel over. We maken ons zorgen over de toekomst van de muziek in Venray." Voor komend seizoen heeft Welten wel nieuwe aanmeldingen gekregen voor Rock'sCool. Het betreft wel drie zangeressen, dus een band vormen is nog niet mogelijk. In de ideale situatie vormt de muziekdocent weer twee jeugdbands. "Ik moet wel rekening houden met de leeftijden. Ik kan geen jongeren van zeventien jaar oud bij twaalfjarigen zetten. Dat werkt niet. Het liefst coach ik een band van jongens en meiden tussen de tien en twaalf jaar oud en een band met oudere jeugd."

Toekomst jeugdbands Rock'sCool is nog onzeker

Welten hoopt dat hij zijn project een waardig vervolg kan geven. "Het is mijn passie. We krijgen helaas geen subsidie dus het is niet altijd makkelijk. We huren nu een ruimte bij Kamerton in Venray. We kunnen in ieder geval vooruit. Toch merk ik dat er steeds minder nieuwe aanwas komt, vanuit de basisscholen. Daar proberen we wat aan te veranderen. Wij maakten vroeger muziek met de radio, tegenwoordig zijn jongeren alleen maar met YouTube bezig. Dat is eenrichtingsverkeer en werkt niet."

"Ik wil mijn passie blijven uitoefenen"

Om die reden geeft Welten ook al voorlichting gegeven op basisscholen. Zo hoopt hij de jeugd enthousiast te maken voor rock- en popmuziek. Welten geeft overigens ook nog twee dagen in de week gitaarles. "Ik heb in mijn loopbaan eigenlijk de hele wereld gezien. Muziek heeft mij veel gebracht en ik geniet er nog steeds iedere seconde van." Welten genoot ook zondagmiddag in De Klomp zichtbaar van de diverse optredens. "Het ging eigenlijk boven verwachting goed. Er kwam ook redelijk wat publiek op de optredens af. Dat had ik niet verwacht, omdat het buiten zo ontzettend warm was." Niet alleen de jeugdbands van Welten kwamen afgelopen weekeinde in actie.

Ook volwassen band Lazy Chair stond op het podium. "Ook deze band coach ik. Hopelijk coach ik volgend jaar nog steeds drie bandjes, want dan kan ik mijn passie nog steeds uitoefenen. Mijn passie is mijn drijfveer."