Animo voor nieuw project

LEUNEN | Er komt schot in het woningbouwplan Leunen-Zuid dat voorziet in 41 woningen van allerlei soorten en maten. Dat werd onlangs duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst in Cafe1878 in Leunen waar zo'n honderd belangstellenden werden bijgepraat over de plannen. Als alles meezit kunnen in 2020 de eerste woningen worden opgeleverd.

Jansen de Jong Projectontwikkeling bv. en stedebouwkundig bureau CroonenBuro5 gaven samen met de Leunense dorpsraad tekst en uitleg over de plannen. Op de bijeenkomst waren zowel voorstanders van woningbouw in Leunen en potentiële huurders en kopers afgekomen, alsmede inwoners die met een meer kritische blik naar de ontwikkelingen kijken. De aanwezigen kregen onder meer te horen dat woningcorporatie Wonen Limburg inmiddels grond voor de eerste 23 woningen heeft aangkocht. Wonen Limburg (WL) met het hoofdkantoor in Roermond is Limburgs grootste woningcorporatie, is ook actief in Brabant en beheert op dit moment zo'n 26.000 woningen. De huurwoningen die WL in Leunen-Zuid wil bouwen zullen variëren van sociale huurhuizen en tweekappers tot levenloopsbestendige- en starterswoningen. Hoe de andere achttien kavels aan de man worden gebracht is nog niet helemaal duidelijk. Jansen de Jong liet weten daarin flexibel te willen zijn. "Wat het precies allemaal gaat worden, ligt natuurlijk ook aan de behoefte", legt Sander Hellegers van Dorpsraad Leunen uit.

"Om daar achter te komen komt er klankbordgroep met leden uit alle geledingen van het dorp en ook de projectontwikkelaar zit erbij. Natuurlijk zul je het nooit voor iedereen even goed kunnen doen. 'Fijn dat er gebouwd gaat worden', viel er te beluisteren en anderen zien spreekwoordelijk vanalles in de achtertuin gebeuren en willen daar graag het fijne van weten. Dat is allemaal te begrijpen. We moeten hier goed samen kunnen leven en samen moeten we er daarom uit zien te komen." De grond voor het bouwplan Leunen-Zuid werd zo'n tien jaar geleden aangekocht van een agrariër. Nu de woningmarkt op volle toeren draait, wordt het tijd om de plannen op gang te trekken. Wat de werkelijke behoefte aan nieuwe woningen in het zo'n 2.300 inwoners tellende dorp Leuen is, kan Hellegers moeilijk aangeven. In de laatste jaren is daar geen onderzoek naar gedaan. "Maar ik denk dat de helft van de aanwezigen in Cafe 1878 belangstelling voor een woning heeft", meent Hellegers te weten.