Louise Looman zingt nu in de Utrechtse band Undercover.
Louise Looman zingt nu in de Utrechtse band Undercover. Foto: Henk Lammen

"Plezier in het zingen"

Venray | Louise Looman (19) uit Venray droomde ooit van een carrière als zangeres en een opleiding aan het conservatorium. Uiteindelijk is ze een heel andere weg ingeslagen. De liefde voor muziek maken blijft echter recht overeind. "Ik wil plezier in zingen houden. Daarom heb ik voor een andere weg gekozen."

Door Henk Lammen

Ze was een jaar of acht toen ze begon met zingen. De liefde voor muziek werd haar met de paplepel ingegoten, want de kant van haar vader is bijzonder muzikaal. Met het koor Spirit had ze de eerste ervaring met zingen voor publiek. Louise genoot van haar optredens bij Venray Muzikaal Totaal, Lazy Sunday, Tienermök en de Traay Out. Op het podium voelt ze zich op haar gemak, als een vis in het water. "Dan kan ik echt genieten. Probeer ook altijd het beste uit mezelf te halen. Ik ben altijd heel gedreven geweest om maar beter te worden."

Ze volgde zanglessen bij Dorris van de Meerendonk, een klassiek geschoolde zangeres. Van haar lessen, de technieken die ze leerde, heeft ze nog altijd profijt. Looman koos uiteindelijk om pop te gaan zingen. En maatschappelijk voor een andere route te kiezen. "Ik wilde heel graag gaan studeren aan het conservatorium, maar heb uiteindelijk gekozen voor een stukje zekerheid in mijn leven. Een bestaan als artiest, in de muziekwereld, vond ik toch te onzeker. Het is een lastig vak, een risico ook. Bovendien was ik bang om het plezier in het zingen en optredens te verliezen als het allemaal te serieus zou worden en er mijn boterham mee moest verdienen." De 19-jarige sloeg een geheel andere weg in en volgt de HBO-studie logopedie in Utrecht. Ze woont ook op kamers in de Domstad. "Ik heb net mijn propedeuse gehaald en ga binnenkort het tweede lesjaar in", glundert ze. "De studie bevalt me heel goed, het is ook een breed vak logopedie. Ik kan alle kanten uit, me later nog specialiseren."

"Het leven is een inspiratiebron"

Louise voelt zich al thuis in Utrecht. De liefde voor de muziek dreef haar in de armen van jonge Utrechtse muzikanten. Al snel was Undercover geboren. Onlangs stond de band voor het eerst op het podium. "We zijn allemaal nog geen twintig jaar, maar de klik was er meteen. Tijdens de eerste repetities speelden we de nummers zo weg. En ook ons debuutoptreden was perfect. Het klonk echt vet. We hebben enorm genoten." Undercover speelt popnummers, maar ook ballads. De tekst van het nummer Still in my head is van haar hand. Ze is er trots op. "Het gaat over een 'break up' met mijn vriendje. Ik was klaar met hem, maar ook weer niet. Het is voor mij 'real life'. Ik put het liefste uit mijn eigen emoties, dat is het makkelijkste te schrijven. Dan kan ik mijn gevoelens het beste direct en goed overbrengen. Het leven is een inspiratiebron, ik gooi er een beetje jus overheen." Een onverwachte switch naar toch een leven als beroepsmuzikant zit er niet meer in. "Ik ben geen rijke studente, dus het is mooi als we er een leuk zakcentje aan overhouden", lacht ze. "Maar het belangrijkste is dat ik muzikaal bezig ben. En er creativiteit en plezier uithaal. Dat geeft me genoeg voldoening."