Afbeelding
Foto: R.ten Brucke

Tolerantieproject voor jongeren

Venray | Het was veel inwoners van Venray al opgevallen. Op diverse plekken hingen posters met daarop een grote R en de tekst 'vermist'. De knalrode R is dinsdagavond onthuld door gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen en wethouder Anne Thielen. Het object vraagt aandacht voor het project Tolerant Minds.

De letter staat voor respect en dat is waar het project volgens de gemeente om draait. Het bevorderen van tolerantie en respect bij jongeren en het tegengaan van polarisatie. De R als symbool is door de jongeren zelf gekozen. De letter maakt de komende jaren een ronde door de gemeente om aandacht te vragen voor het project.

Tolerant Minds bestaat uit een aantal onderdelen. Zo gaan jongeren vlogs maken over het thema, kunnen verenigingen het interactieve programma Scherp boeken op locatie en op het Raayland krijgen leerlingen les in mediawijsheid om nep- van echt nieuws te onderscheiden. Onderdeel van het project is ook een onderzoek. Aan het begin en het eind van de driejarige looptijd van het project worden de jongeren ondervraagd. Doel is om te achterhalen of de Venrayse jongeren meer respect voor anderen hebben gekregen.

Iedereen kan ambassadeur worden van Respect On. Zij krijgen dan een schildje op de grote rode R, die de komende twee jaar in de gehele gemeente is te zien.

Tolerant Minds is een project van de provincie Limburg. Voor de uitvoering tekent het Jongeren Netwerk Limburg (JNL). Venray is pilotgemeente van het project. Niet omdat jongeren in Venray meer of minder tolerant zijn dan andere jongeren in Nederland. (foto: Rikus ten Brücke)