Hartgroep de dupe na inbraken

Venray | Hartgroep Nederland is dringend op zoek naar een nieuwe bijeenkomstruimte. Sinds de oprichting in 2015 was de stichting gevestigd in De Hoebert aan de Westsingel in Venray. "Na enkele inbraken op rij werden we door de eigenaar (Lucassen Projecten BV, red.) verzocht om het pand te verlaten", aldus Sam Holla van de Hartgroep.

Door Henk Lammen

Bij de start kreeg de Hartgroep van Maximus Beheer in Maastricht kosteloos een ruimte ter beschikking in De Hoebert. Twee jaar lang werden hier trainingen en bijeenkomsten verzorgd. Na de overname door Lucassen Projecten BV mocht de Hartgroep voorlopig ook gebruik blijven maken van een andere ruimte in het pand.

"We kregen een kosteloos een kantoorruimte voor zes werkplekken en een grote bijeenkomstruimte ter beschikking. Beide ruimtes, die aardig uitgeleefd waren, zijn door ons volledig opgeknapt en ingericht voordat we ze in gebruik konden nemen. Na een paar maanden bloed, zweet, tranen en veel geld te hebben gestoken in de ruimtes waren wij klaar. Begin april was ook onze Hartgroep bijeenkomstruimte eindelijk klaar en volledig ingericht en hebben wij daar meerdere bijeenkomsten kunnen houden. In mei hebben we er met succes een Hartgroep Mantelzorg High Tea gehouden. Nog voor die bijeenkomst waren we het slachtoffer van een inbraak in één van de opslagruimten", licht Dewi Roso van de Hartgroep toe.

Een week na de eerste inbraak sloeg het noodlot opnieuw toe. Er werden in een andere opslagruimte opnieuw spullen gestolen, in de kantoorruimte voor bijeenkomsten bleef het bij een inbraakpoging. Er werd in totaal voor vele duizenden euro's gestolen, waaronder alle beamers, ICT-apparatuur, diverse spelcomputers en games (Gamepit/Hartgroep Jongeren activiteiten), AED-trainers, EHBO-artikelen en promotie- en sponsorpakketten voor fondsenwervingen. "We struinen nog steeds marktplaats af om te zien of wij 'onze' spullen toevallig tegenkomen en de politie hierover in te lichten. Helaas waren wij niet verzekerd, doordat wij officieel geen huurder waren van de ruimtes. Veel van wat er in de afgelopen 2,5 jaar is opgebouwd en verzameld is hierbij verloren gegaan. We hebben aangifte gedaan bij de politie die sporenonderzoek in het pand heeft verricht. Naast wat sporen en inbrekersgereedschap heeft de politie niets kunnen vinden. Van de nieuwe eigenaar kregen wij geen medewerking en hij voelde zich niet aansprakelijk. Uiteindelijk kregen wij na de tweede inbraak te horen dat 'wij' voor overlast zouden zorgen. En het verzoek
te vertrekken."

Binnen anderhalve week vertrok de Hartgroep uit het pand. De stichting is door de inbraken ernstig gedupeerd. Vooral ook omdat de stichting nu geen ruimte meer heeft voor trainingen en bijeenkomsten. "De inbraken en het verliezen van een eigen ruimte zijn een doodsteek geweest. Er zijn tot op heden geen nieuwe subsidies of sponsoren, dus ook geen budgetten om een nieuwe bijeenkomstruimte op poten te zetten. Zonder externe hulp zal de Hartgroep in Venray geen eigen ruimte of vestiging meer hebben en komen (lotgenoten)bijeenkomsten te vervallen. Hierdoor zijn niet alleen alle reguliere activiteiten in de regio Venray tot nader bericht afgelast, ook de zomeractiviteiten en bijeenkomsten zijn afgelast. Er zijn contacten geweest met Venrayse wethouders en gemeenteraadsleden. Die doen uiteraard hun best om ruimte te vinden, maar zijn ook gebonden aan regels en mogelijkheden. We gaan ons nu samen met de vrijwilligers beraden hoe nu verder te gaan."


Fotowedstrijd in de zomervakantie

Venray | Fotospeciaalzaak Dom Melskens en Nieuwsblad Peel en Maas houden voor het zestiende jaar op een rij een fotowedstrijd in de vakantieperiode. Stuur een afdruk van uw leukste vakantiefoto in en maak kans op een van de vier weekprijzen (een ministatief ter waarde van 30 euro) of een van de twee hoofdprijzen: een GoPro Hero 5 actioncam ter waarde van 319 euro (juryprijs) en een Epson fotoprinter (publieksprijs).

Vakantiefoto's zijn er te kust en te keur. De smaak verschilt, maar over een ding is iedereen het eens: het blijven tastbare momenten die op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Stuur daarom uw allermooiste vakantiefoto in en ding mee naar de vier weekprijzen en de twee hoofdprijzen die door Dom Melskens beschikbaar zijn gesteld. Wat kun je nu eigenlijk winnen? Bij deze wedstrijd horen natuurlijk leuke prijzen, beschikbaar gesteld door Dom Melskens. Er worden vier weekprijzen vergeven. De inzender van de mooiste weekfoto krijgt een ministatief bij Dom Melskens. Een leuke prijs dus voor de inzender van de beste foto. De vier week prijswinnaars dingen overigens, net als alle andere inzendingen, gewoon mee naar de hoofdprijs die in september bekend wordt gemaakt in Peel en Maas. De hoofdprijs is een GoPro Hero 5 actioncam ter waarde van 319 euro van Dom Melskens. Die wordt bepaald door de vakjury, Theo Klabbers van Dom Melskens en Henk Lammen, journalist/fotograaf van Peel en Maas.

Daarnaast is er ook dit jaar een publieksprijs. Uit tien vooraf geselecteerde foto's, die worden gepubliceerd op de facebookpagina van Foto Dom Melskens, kunt u bepalen wie deze prijs wint. De foto die op facebook de meeste likes krijgt, wint de publieksprijs: een Epson fotoprinter. De winnaar van de publieksprijs wordt eveneens in september in Peel en Maas bekendgemaakt. Er kunnen alleen afdrukken van foto's worden ingeleverd bij Dom Melskens aan de Schoolstraat in Venray.