Antoon en Toos Verlinden sluiten hun zaak na 41 jaar.
Antoon en Toos Verlinden sluiten hun zaak na 41 jaar. Foto: Eigen foto

"Prachtige jaren"

Venray | In 1977 openden Antoon en Toos Verlinden hun juwelierszaak in de Grotestraat in Venray. Op 8 augustus 2018, 41 bevlogen jaren verder, sluiten zij de zaak. "Het zijn prachtige jaren geweest."

"Toen wij onze zaak in de Grotestraat openden, was het winkelcentrum net in zijn geheel van nieuwe bestrating voorzien. Venray had net meegedaan aan het stedenspel, de Rank Xerox was booming en zorgde voor een gouden toekomstperspectief met de verwachting dat Venray spoedig 50.000 inwoners zou hebben. Een beter startpunt konden wij niet bedenken", kijkt Antoon Verlinden terug. Het jonge juweliersechtpaar mocht al snel een grote schare mensen verwelkomen. Naast zilveren en gouden sieraden, horloges en klokken, verkochten ze barometers en zilveren bestekken. Toos Verlinden: "Sinterklaas was nog belangrijker dan Kerstmis en op zondag waren alle winkels gesloten. De computer was het nieuwste gadget en in plaats van smartphones en email, gebruikten we een fax."

Naast de verkoop in de zaak hield het jonge ondernemersechtpaar ook het jaarlijkse Diamond Dinner op verschillende locaties, zoals restaurant de Kooij in Wanssum, De Vier Jaargetijden in Overloon en de Papenberg en de Hamert in Wellerlooij. "Gedurende een avond met lekker eten en drinken, werden onze nieuwste internationale collecties sieraden en horloges getoond. Ook waren we het eerste juweliersbedrijf in Nederland waar onze klanten de diamanten sieraden die ontworpen waren voor de nationale ontwerpwedstrijd Dutch Diamond Awards konden bewonderen."

Toen in 1982 de zaak te klein werd, verhuisden Antoon en Toos naar de Grote Markt 7, het voormalig pand van A&S Sport. "We overleefden zonder al te veel kleerscheuren de eerste crisissen en met merken als Longines, Baume et Mercier, Omega, RADO, LeChic, BRON, Nol en Bicigo, bouwden we aan een regionale klantenkring." Aan het einde van de vorige eeuw, in 1999, werd na een grote verbouwing de huidige inrichting van de zaak gerealiseerd. Ze waren inmiddels aangesloten bij de exclusieve juweliersclub Gold Design. Een groep van gerenommeerde collega's uit het juweliersvak met wie zij jaarlijks een prachtige brochure uitbrachten met al het nieuws uit de juwelierswereld. In 2010 onderging het winkelcentrum in Venray opnieuw een metamorfose met het de huidige situatie als resultaat. Nadat de zaak in 2013 en 2014 tijdelijk verhuurd was, zonder succes, namen Antoon en Toos Verlinden in 2015 de touwtjes weer in eigen handen. "Anders dan verwacht maar toch met veel plezier, hebben we de laatste jaren nog mogen genieten van het vak en de vele klanten die vaak verrast waren ons weer in de winkel te zien."

Inmiddels naderen ze de pensioengerechtigde leeftijd en is het tijd om de deuren van de zaak, zonder opvolging, definitief te sluiten. Antoon: "Wijn behoren helaas tot een uitstervend ras. De hoge investeringsgraad in sieraden en horlogemerken belemmert jonge ondernemers. Wereldmerken hebben een mondiaal dealernetwerk en beperken zich steeds vaker tot een selecte groep dealers in grote steden. Ook de verkoop van sieraden en horloges via internet neemt een steeds groter aandeel in van de markt." Na 41 mooie en bevlogen jaren nemen ze op 8 augustus afscheid van de zaak, maar ook de vele klanten, bedrijven, clubs en verenigingen die hen altijd trouw bleven. Toos: "We hebben door de jaren heen verschillende generaties mogen helpen in onze zaak. Waar het jonge stel in 1977 trouwringen kocht, enkele jaren later hun dochter voor oorgaatjes kwam en haar communiehorloge kwam uitzoeken. En diezelfde dochter jaren later zelf haar trouwringen bij ons kocht. Sieraden blijven generaties lang dankbare herinneringen voor bijzondere momenten in het leven. Nu met de eindstreep in zicht, hebben we de afgelopen jaren nog veel van deze herinneringen met onze klanten mogen delen. Het leven zonder weekendwerk en het vaste ritme van de openingstijden geeft ons nu de mogelijkheid op reis te gaan, familiefeesten op vrijdagavond en zaterdagse evenementen te bezoeken." Tot en met woensdag 8 augustus houdt Verlinden Juweliers een totale uitverkoop. Alle nog aanwezige sieraden en horloges gaan voor grote kortingen weg. Verlinden Juwelier in St. Hubert blijft gewoon bestaan en zij staan in de toekomst graag klaar voor de klanten om de service te bieden die ze gewend zijn.