Sterrenberg wil

dorpskermissen gaan exploiteren

VENRAY | Eind augustus wordt duidelijk wie volgend jaar de kermissen in elf Venrayse dorpen gaat exploiteren. Eén van de inschrijvers is Venraynaar Willy Sterrenberg van Sterevents. "Of ik zo blij moet zijn als ik het mag gaan doen, weet ik ook niet", zegt Sterrenberg. "Maar ik vind het belangrijk dat de kermissen in de dorpen blijven."

Door Henk Baltussen

Dit jaar regelt de firma Gebroeders Regter uit Langenboom de kermissen in de elf Venrayse kernen. Maar niet meer in Castenray, Geijsteren, Heide en Veulen. 'Daar is geen droog brood meer te verdienen', liet Jacob Regter zich in maart van dit jaar ontvallen. Sterrenberg neemt daarom in 2018 de exploitatie van de vier kleinste dorpskermissen over, inclusief dit jaar dit Vredepeel waar om de vijf jaar enkele kermisattracties worden neergezet. Regter exploiteert sinds 1998 de kermissen in de Venrayse dorpen.
Eigenlijk had Sterrenberg met zijn nieuwe Stichting Traditionele Kermisorganisatie (STK) in Venray willen inschrijven. "Maar daar waren de andere deelnemers aan de stichting geen voorstander van", zegt de Venraynaar, voorzitter van STK dat als doel heeft kermissen te behouden in gemeenten die dit zelf niet meer willen of kunnen organiseren. "Onze stichting is nu nog helemaal georiënteerd op de gemeente Leudal met zestien dorpen. Met zeven exploitanten regelen we daar de kermissen. De gemeente wilde van de kleinste dorpen af, waarna we ons hebben verenigd. Is het dorp te klein voor een normale kermis, dan is STK bereid om op een of andere manier een dorpsfeest te faciliteren met bijvoorbeeld een draaimolen. In Leudal hoeven we niets te betalen, maar krijgen ook geen geld van de gemeente. Het eerste jaar heeft de gemeente ons als stichting wel geholpen om zogenaamd zacht te kunnen landen in Leudal. Vanaf dit jaar doen we het allemaal zelf. We dienen zelf de tekeningen in en regelen de vergunningen. Met bijvoorbeeld de elektra worden we nog geholpen."


Ongewis is het nog voor Sterrenberg hoe het in Venray gaat aflopen. Hij is geen voorstander om de bal, wat het organiseren van kermissen betreft, bij de dorpsraden neer te leggen. "Wij zien dat niet zitten. De bakker is goed in brood bakken, de slager in vlees snijden en wij in kermissen organiseren. Daar moet je geen dorpsraden aan gaan zetten. Wij willen de kermissen voor de dorpen hoe dan ook behouden. Eerst gaan winkels en kroegen dicht, dan de school en ook de pastoor vertrekt overal. Als ook de kermis verdwijnt, gaat het licht in een dorp helemaal uit. Dat moeten we voorkomen."