Actie tegen bezoek begraafplaats

Ysselsteyn | De Bond van Antifascisten is een actie begonnen tegen de geplande kranslegging op 16 juli op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Zo'n 600 Duitse militairen willen daar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kransen leggen en salueren voor de doden.

Nazi-jagers Beate en Serge Klarsfeld ondersteunen de actie van de Bond van Antifascisten. Zij hebben een brief geschreven aan Ursula von der Leyen, de Duitste minister van Defensie. De Klarsfelds staan bekend als volhardende nazi-jagers. "Nederlandse en Duitse antifascistische organisaties zijn tegen het bezoek, omdat er op de begraafplaats ook grote oorlogsmisdadigers liggen", vertelt Arthur Graaff, woordvoerder van de Bond van Antifascisten. "Ook de eerste Nederlandse vrijwillige SS'er, Willem Heubel, ligt hier begraven. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen", vertelt Graaff in een persbericht.

De militaire begraafplaats zou ook onregelmatig bezocht worden door neonazi's. De Bundeswehr bezoekt de begraafplaats in Ysselsteyn al verschillende jaren. Het bezoek wordt gepland tijdens hun deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste jaren nemen de Duitse militairen ook collega's uit onder meer Nederland, Groot-Brittanië, Verenigde Staten, Frankrijk en Noorwegen. "Een Noorse officier heeft het bezoek aan de Nederlandse AFVN-Bond van Antifascisten aan ons bevestigd."


Tarcicia Voigt: "Hij blijft in het verleden hangen"

Ysselsteyn | Op maandag 16 juli, een dag voor hun deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse, brengen onder meer Duitse soldaten een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn. Antifascistische organisaties zijn fel tegen: 'Op deze nazibegraafplaats liggen oorlogsmisdadigers.'

Door Sven Poels

Het Duitse leger en militairen van andere nationaliteiten brengen maandag (16 juli) een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Net als voorgaande jaren worden er dan kransen neergelegd en zal er worden gesalueerd voor de doden. 'Nederlandse en Duitse antifascistische verzetten zich hier uitdrukkelijk tegen, omdat er op deze nazibegraafplaats ook oorlogsmisdadigers liggen', stelt Arthur Graaff in een persbericht. 'Onder hen nazibeulen en executeurs van vele honderden Nederlandse verzetsmensen, jodenjagers, Nederlandse SS'ers en collaborateurs, kampbewakers en foute Nederlandse politiemensen', aldus de woordvoerder van de Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN)/Bond van Antifascisten.

Tarcicia Voigt, vrouw van begraafplaatsbeheerder Karl-Heinz Voigt en leidster van het nabijgelegen Jeugd OntmoetingsCentrum (JOC), pareert de kritiek van Graaff. "Dat wij een 'nazibegraafplaats' zouden zijn klopt niet. Er zitten zeker soldaten bij die achter de ideeën van Hitler stonden, zij zijn echter in de minderheid. Er liggen hier vrouwen, kinderen, jongens die voor hun nummer de dienst in gingen en jongens die van huis werden opgehaald, of ze wilden of niet." Voigt benadrukt dat ze in Ysselsteyn geen helden vereren. "Ook wij zijn tegen nazi's, want dat was een dictatuur dat zich verheven voelde boven alles. Wij bieden juist vredesprogramma's aan, maar wat wij doen weet Graaff niet. Hij heeft geen realistische kijk, is blijven hangen in het verleden. Zijn vader zat in het verzet en hij nu ook."

Een ander punt van Graaffs kritiek richt zich op een zestien pagina's tellende brochure van het JOC, bedoeld voor deelnemers aan een jeugdkamp. In een tweede persbericht zegt hij 'stomverbaasd' te zijn door het totaal ontbreken van termen als SS (Schutzstaffel, red.), deportatie, terreur, marteling, Holocaust en Auschwitz. 'De leiding van de begraafplaats stelt nu dat hier maar liefst 31.000 'slachtoffers' liggen, aldus Graaff. 'Totaal absurd. Totale verdraaiing, de wereld op zijn kop. Dit zijn uiteindelijk allemaal lichtere of zwaardere medeplichtigen van de Holocaust, van de gruwelijkste volkerenmoord uit de gehele West-Europese geschiedenis. Dit gaat in de richting van Holocaustontkenning.' "Ik vind het heel erg dat meneer dat zegt", reageert Voigt.

"Wij bieden geen geschiedenisles aan, maar focussen op de tijd van nu. We hebben het over mensenrechten, vooroordelen, vluchtelingen en kindsoldaten. Over conflicten en het oplossen ervan. Waarom zou je dan het naziverleden noemen, waar jongeren op school al over leren?" Ze geeft aan graag een keer in gesprek te gaan met Graaff. "Ik heb een poging ondernomen, maar hij komt er niet op terug. Terwijl het goed zou zijn als hij eens mét ons zou praten, in plaats van óver ons."


Betoverende Dag van je Leven

Venray | Het Rode Kruis Noord- en Midden-Limburg organiseert op 30 september weer de 'Dag van je Leven' in attractiepark Toverland in Sevenum. Ongeveer dertig jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking in de leeftijd van 8 tot 18 jaar gaan samen met leeftijdsgenoten in de leeftijd van 14 tot 24 jaar een mooie dag beleven in het attractiepark.

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er veel activiteiten in de sfeer van Toverland. De dag start met het samenzijn van de gasten en de begeleiders. Daarna gaat elke deelnemer samen met de begeleider genieten van de vele attracties die Toverland rijk is. De hele dag worden de gasten dus begeleid door de jongeren.

Het Rode Kruis wil op deze manier iets doen voor jongeren met een beperking maar dit initiatief is ook een manier om jongeren te interesseren voor vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis.

Informatie, vragen of interesse in ons vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met de organisatie via dagvanjeleven-nmlimburg@rodekruis.nl.

Meer informatie over de werkzaamheden en activiteiten van het Rode Kruis Noord- en Midden-Limburg is te vinden op rodekruis.nl.