Extra alert op natuurbranden

Venray | Al geruime tijd geldt in de regio Limburg-Noord de fase 'extra alert'. De brandweer Limburg-Noord roept iedereen op om extra alert te zijn op natuurbranden. De afgelopen dagen bluste de brandweer zo'n tien kleine natuurbrandjes.

Met natuurgebieden als Nationaal Park de Maasduinen, Nationaal Park de Meinweg , het Weerterbos en Nationaal Park de Grote Peel is de kans op fikse natuurbranden groot. Om branden te voorkomen heeft de brandweer een aantal tips. Zo moeten mensen opletten waar ze hun auto parkeren. Een uitlaat of katalysator kan heet worden en bij parken in hoog, droog gras kan een natuurbrand ontstaan. Ook is het belangrijk om sigaretten zorgvuldig te doven. Zelfs een glazen fles kan de oorzaak zijn van een brand. Als de zon op de fles schijnt, kan dat namelijk als een vergrootglas werken en droge planten of gras vatten snel vlam. Ook voor barbecues, kampvuren en vuurkorven gelden strengere regels. De kans op natuurbranden is dus enorm. Als wandelaars een natuurbrand zien, is het niet verstandig om het vuur zelf te blussen. "Je kunt het beste naar een veilige plaats vluchten. Dat kan een groot verhard terrein zijn of de bebouwde kom. Loop nooit voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand je insluit is dan het kleinst. Bel altijd alarmnummer 112 en geeft zo nauwkeurig mogelijk de plek van de brand door", laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Limburg-Noord weten.

De komende dagen houdt de extreme warmte nog wel aan. De kans op natuurbranden blijft dus ook de komende week onverminderd groot. Via www.natuurbrandrisico.nl houdt de brandweer iedereen op de hoogte van de geldende alarmfases. Momenteel geldt de fase 'extra alert' voor heel Nederland. Mocht er een natuurbrand ontstaand dan rukt de brandweer met extra personeel en materieel uit om grote schade te voorkomen. Daarbij kan ook de hulp worden ingeroepen van korpsen uit Brabant.