Gevreesde rups doet intrede in regio

VENRAY | De gevreesde buxusmot is in Venray gesignaleerd. Sjeng Ewalds zag afgelopen maandag de groene rups met dikke zwarte en dunne witte strepen over de hele lengte van het diertje, zich te goed doen aan buxusstruiken op begraafplaats Boschhuizen langs de Spurkterdijk. "Ook bij mijn overbuurman zag ik ze al rondkruipen op zijn buxusstruiken."

Door Henk Baltussen

Tuincentrum Intratuin in Venray bevestigt dat de mot al op meer plaatsen in de omgeving is gesignaleerd. "We horen dat van verschillende klanten die hier komen", zegt een woordvoerster van Intratuin. "Veel is daar niet aan te doen. Wordt de rups gezien, dan vervangen veel mensen de buxus voor een andere struik." Ewalds, die wekelijks een dag schoffelt op begraafplaats Boschhuizen, was onlangs in Luxemburg waar de mot eveneens had toegeslagen. "Daar zijn grote gebieden waar alle struiken, die vaak in kasteeltuinen staan en in allerlei vormen worden geknipt en gesnoeid, waren vervangen. Vaak wordt dan voor de Japanse hulst gekozen. Mijn broer in Tegelen kreeg vorig jaar de rups in zijn buxusstruiken. Hij heeft alles kortgeknipt en het snoeisel naar de stort gebracht. Eigenlijk is er niks aan te doen." Ook Ewalds denkt, evenals Intratuin, dat vervangen van de buxus de beste remedie is. "Als de rups eenmaal is gesignaleerd, kom je er niet meer van af. Bij het rondfietsen merk je pas hoeveel buxus overal in Venray staat. Echt heel veel."

Buxus waarvan de blaadjes wat verdorren, aan elkaar zijn gesponnen en tot bladskeletten zijn verworden, zijn naar alle waarschijnlijkheid 'besmet' met de mot. Uit de eitjes die de vlinder (die slechts een dag of acht leeft) op de blaadjes achterlaat, komen rupsen die de boel kaal vreten. In mei en april komen de eerste vlinders uit, in september verschijnt een nieuwe generatie. Volgens de Vlinderstichting zijn er dat veel meer dan in het voorjaar. De rups heeft inmiddels al heel wat schade aangericht op meer plekken in Nederland en omliggende landen. De Vlinderstichting raadt af om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vogels en andere dieren leggen bij gebruik daarvan ook het loodje.
De Vlinderstichting raadt aan bij het ontdekken van de mot de buxus te vervangen voor bijvoorbeeld struikkamperfoelie, Japanse hulst of de inheemse vogelkers. Allemaal struiken waarop volgens de stichting de busxusmot geen vat krijgt

De Vlinderstichting wil graag in beeld brengen hoe de buxusmot zich ontwikkelt. Wie de mot heeft gespot kan dat melden via waarneming.nl of tuintelling.nl.