Vanaf links Sjoerd Ewalds, André Tonen, Jan Loonen en Harrie Eijssen bij de onthulling van de bewegwijzering bij de Grote Kerk.
Vanaf links Sjoerd Ewalds, André Tonen, Jan Loonen en Harrie Eijssen bij de onthulling van de bewegwijzering bij de Grote Kerk. Foto: Henk Lammen

Bewegwijzering luistersteen

Venray | Toeristisch recreatief Platform Venray (TrPV) werkt aan de zichtbaarheid van de slag om Overloon en Venray. De eerste etappe, bewegwijzering naar de luisterstenen bij de Duitse Militaire Begraafplaats, de Grote Kerk in Venray, de kasteelruïne in Geijsteren is gerealiseerd. Later in het jaar volgt de bewegwijzering van de luisterstenen naar het Oorlogsmuseum in Overloon en naar de Kriegsgräberstätte in Weeze.

Eind 2013 ondertekenden vijf Venrayse partijen en het Oorlogsmuseum Overloon onder leiding van het Toeristisch recreatief Platform Venray (TrPV) een samenwerkingsovereenkomst om de herinneringen van de Tweede Wereldoorlog uit de regio Venray-Overloon zichtbaar te maken. Korte tijd daarna werd deze samenwerking internationaal omdat de Duitse gemeente Weeze zich aansloot. Door middel van het plaatsen van luisterstenen werden plekken, waar ingrijpende gebeurtenissen plaats hebben gevonden, blijvend vastgelegd. Een luistersteen is een grote steen met daarop een plaquette waarop een samenvatting van de gebeurtenis is opgenomen. Passanten kunnen het verhaal horen, via mobiel of internet.

Bij de herdenking van 70 jaar WO II in 2014 werden luisterstenen geplaatst bij de Duitse Militaire Begraafplaats, de Grote Kerk in Venray, de kasteelruïne in Geijsteren, bij het Oorlogsmuseum in Overloon en bij de Kriegsgräberstätte in Weeze. Vooruitlopend op de herdenking van 75 jaar WOII worden de geplaatste luisterstenen van dit project allemaal voorzien van bewegwijzering. Inmiddels is de bewegwijzering op drie locaties gerealiseerd en volgen de twee andere locaties later dit jaar. De onthulling van de bewegwijzering bij de Grote Kerk werd gedaan door Jan Loonen (foto, gemeente Venray). Dit gebeurde onder het toeziend oog van André Tonen (TrPV), Sjoerd Ewals (Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en Harrie Eijssen (Kasteelruine Geijsteren). De afgevaardigden van de gemeente Weeze (Khalid Rashid, Krieggräberstätte) en Oorlogsmuseum Overloon (directeur Erik van den Dungen) ontbraken bij de onthulling.

Er wordt door de werkgroep nog meer in kaart gebracht. Vrijwilligers maakten een Liberation wandelroute, twee Liberation fietsroutes en er is een gps-route voor e-bike en auto ontwikkeld. Allemaal in de omgeving van de slag om Overloon en Venray. De wandel- en fietsroutes zullen binnenkort van bewegwijzering voorzien worden. In de tussentijd wordt er gewerkt aan educatie. Zo kregen veel Venrayse scholen bezoek van een militair die vertelde over de oorlogstijd. Het educatieve evenement Lest We Forget vindt dit jaar opnieuw plaats, van maandag 24 tot en met zondag 30 september. Dit evenement wordt door de week bezocht door scholen uit verre omstreken. In het weekend van 29 tot en met 30 september is dit educatieve evenement voor iedereen toegankelijk. Meer informatie staat op www.lestweforget.eu.

Liberation Route is een initiatief ontstaan in Gelderland en inmiddels uitgerold over de route die de geallieerden in 40-45 hebben gevolgd vanuit Zuid-Engeland, Normandië, via Berlijn naar Polen om Europa te bevrijden. Geïnteresseerde bezoekers uit de hele wereld kunnen zelf via de luisterplekken hun eigen route samenstellen. Een route waarvan de slag om Overloon en Venray een onderdeel is. Meer informatie hierover is te vinden op
www.liberationroute.nl.