Leon Schellens nam Muziekcentrum Venray definitief over van zijn ouders.
Leon Schellens nam Muziekcentrum Venray definitief over van zijn ouders. Foto: Henk Lammen

Liefde voor de winkel

Venray | Muziekcentrum Venray is vanaf 1 maart helemaal in handen van Leon Schellens. De ondernemer nam de winkel definitief over van zijn ouders. Het drietal had vanaf 1997 samen de leiding over het familiebedrijf.

Door Willem Menting

Het pand van het Muziekcentrum aan Keizersveld 63 werd in 2000 al gebouwd met het idee dat Schellens het bedrijf definitief zou overnemen. "Ik wilde al heel lang mijn eigen winkel hebben", vertelt Schellens enthousiast. "In eerste instantie moest dat een sportwinkel worden, maar dat liep anders. Ik vind het geweldig om in de winkel te staan."

Schellens speelde vroeger klarinet en behaalde ook een aantal muziekdiploma's. Het talent om beroeps te worden ontbrak, maar hij heeft zich flink ontwikkeld in het Muziekcentrum. Hij bezocht fabrieken van gitaren, drums en blaasinstrumenten en zo bezocht hij alle werelddelen. "Yamaha is wel mijn favoriete merk. Alles klopt. Veel instrumenten worden tegenwoordig wel gemaakt in China. Japan is eigenlijk onbetaalbaar als productieland. Het maken van muziekinstrumenten is ondanks alle techniek nog steeds handwerk. Dat is fantastisch om te zien, maar daardoor worden de instrumenten wel erg duur."

In de loop der jaren heeft Schellens veel veranderingen meegemaakt. De opkomst van internet heeft tien jaar geleden alles op scherp gezet. Vroeger waren er nog prijsboekjes die een jaar geldig waren, tegenwoordig veranderen de prijzen door internet bijna dagelijks. Toch merkt de ondernemer dat klanten zijn winkel nog steeds weten te vinden. "Blaasinstrumenten zijn erg kostbaar. Muziekverenigingen investeren veel geld in deze instrumenten en dan wil je ook een aanspreek punt hebben. Wij verzorgen alles. Als instrumenten stuk gaan, kunnen wij ze repareren." Muziekcentrum Venray heeft een eigen reparatieservice en het is ook mogelijk om servicecontracten af te sluiten voor instrumenten. "Muzikanten kunnen de gebruikelijke zaken zelf wel onderhouden, maar een jaarlijkse onderhoudsbeurt is wel echt van levensbelang. Daar krijg je veel plezier van." Service is ontzettend belangrijk en dat beseft Schellens maar al te goed. "We verhuren ook instrumenten als daar vraag naar is, daarnaast kunnen instrumenten uiteraard getest worden in onze winkel. Het gaat om de complete beleving. Die krijg je via internet niet. We leveren alles kant en klaar aan. Gitaren zijn gestemd en besnaard en het drumstel wordt ook gebruiksklaar geleverd."

Door de opkomst van internet en mobiele telefoons zijn kinderen volgens Schellens een stuk minder muziek gaan maken. Vroeger was het vanzelfsprekend dat kinderen muziekles kregen, dat is tegenwoordig wel anders. "Toch zie ik verbetering", vertelt Schellens optimistisch. "Steeds meer kinderen blijven lid van een harmonie of fanfare. Dat is een goede ontwikkeling. Ik zie orkesten vergrijzen dus jonge aanwas is welkom. Er blijven steeds meer jongeren hangen."

Muziekcentrum Venray heeft klanten uit heel Nederland. Schellens geniet nog steeds van iedere tevreden klant. "We proberen het allemaal goed te doen. Als er klachten zijn dan lossen we die altijd samen op. Ik heb in ieder geval nog steeds ontzettend veel plezier in het werk. Ik kan wel stellen dat het erg goed gaat met het Muziekcentrum."