Dartstalent Karsten Boelens draagt de bijnaam The green dragon.
Dartstalent Karsten Boelens draagt de bijnaam The green dragon. Foto: Rikus ten Brücke

Door tot de laatste dubbel

Venray | Karsten 'the green dragon' Boelens (12) uit Venray is een opkomend darttalent. Afgelopen seizoen werd hij vijfde bij de Aspiranten en won hij met zijn team het NJTK. Zijn ultieme droom? "Ik zou het heel mooi vinden om ooit op een WK te staan en uit te komen voor Nederland."

Door Sven Poels

De appel valt vaak niet ver van de boom. Ramses Boelens, de vader van Karsten, besmette zijn zoon vijf jaar geleden onbedoeld met het 'dartvirus'. "Mijn vader had altijd een dartbord in de garage hangen", weet Boelens-junior nog. "Ik vroeg aan hem: 'mag ik met jouw pijltjes gooien?' Vanaf dat moment ben ik alleen maar fanatieker geworden."

Wat heet: Karsten oefent nu elke dag, tussen de een à twee uur. In zijn eigen dartkamer op zolder of bij de KDO (Kempense Darts Organisatie) in Eindhoven, waar zijn trainsters Inge Sanders en Iris Jacobs hem de kneepjes van het vak bijbrengen.

"Ook train ik in Venray bij Ruud Thijssen en Tharsissia Werinussa, die mij door het circuit begeleiden. En af en toe gooi ik met mijn vader."

"Het is mooi tussen de grote mannen te spelen"

Al die trainingsuren werpen zijn vruchten af. Het afgelopen seizoen, dat Karsten en zijn train(st)ers betitelden als 'probeerjaar', was er een om niet snel meer te vergeten. "We zijn dit jaar voor het eerst het hele land door geweest. Bij de Aspiranten ben ik vijfde geworden en met het team hebben we op 3 juni de Nederlandse Jeugd Team Kampioenschappen (NJTK, red.) gewonnen."

Door zijn uitstekende resultaten heeft Karsten een wildcard gekregen voor de Topplayers bij Oranjebar Mariahout, een competitie waar de grote namen uit Nederland en België aan meedoen. "Peter van de Broek, de eigenaar van de Oranjebar, vond mijn prestaties erg goed", verklaart de jonge scherpschutter. "Het is alleen maar mooi om ervaring op te doen, tussen de grote mannen te spelen. Maar bij de toernooien is het ook veel jeugd tegen jeugd."

"Ik heb de echten winnaars mentaliteit

Tegenstanders hebben een lastige kluif aan 'the green dragon', zoals Karsten zichzelf noemt. "Ik heb de echte winnaarsmentaliteit. Velen geven al snel op, maar ik blijf doorvechten tot de laatste dubbel is gegooid."

Bij een mentale sport als darten is het de kunst om dan koel te zijn. "Daar heb ik een trucje voor. Als er echt druk op komt te staan, knijp ik in mijn hand. Dat helpt me om rustig te blijven, in mijn eigen tempo te spelen." De ontlading na een gewonnen partij geeft hem een enorme kick. "Als je zo'n spanning hebt en uiteindelijk de dubbel als eerste gooit, maakt dat veel emotie los."

Komend seizoen gaat Karsten de strijd aan over de landsgrenzen. Het is volgens hem bijna zeker dat hij in Duitsland, België en Denemarken gaat spelen. Zijn ultieme droom is om een keer mee te doen op het allerhoogste podium.

"Ik zou het heel mooi vinden om ooit op een WK te staan"

Karsten: "Ik zou het heel mooi vinden om ooit op een WK te staan en uit te komen voor Nederland. Net als mijn grote voorbeelden Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena."