Emma van der Zanden neemt voor de tweede keer deel aan de EJK.
Emma van der Zanden neemt voor de tweede keer deel aan de EJK. Foto: Henk Hommes

"We hebben een sterk team"

Venray | Van zondag 15 tot en met dinsdag 24 juli vinden in Cluj-Napoca (Roemenië) de Europese Jeugdkampioenschappen (EJK) 2018 tafeltennis plaats. De 15-jarige Emma van der Zanden uit Venray gaat op herhaling. Vorig jaar kon ze tijdens het EJK 2017 in Portugal geen potten breken. Dit jaar gaat ze met het kadettenteam van Nederland voor de prijzen. "We hebben een heel sterk team."

Door Henk Lammen

Nederland reist met een grote en sterke jeugdploeg af naar Roemenië. De nationale ploeg is onderverdeeld in vier teams: jongens en meisjes junioren en jongens en meisjes kadetten. Op het EJK 2017 kijkt ze met gemengde gevoelens terug. In Portugal viel ze individueel en met het kadettenteam niet in de prijzen. Nu liggen er volgens haar meer kansen. Van der Zanden vormt samen met Emine Ernst en Chana van der Venne onder leiding van coach Marcel Kraa het meisjes kadettenteam. Oranje neemt het in de B-klasse op tegen Oostenrijk, Schotland en Wales. Volgens de Venrayse tafeltennisster een opgave die haalbaar is. "We hebben nu een enorm sterk team. Een stuk beter dan vorig jaar met een eerdere ervaring tijdens het EJK rijker. Schotland en Oostenrijk zijn twee teams die te pakken zijn. Alleen Wales wordt een hele lastige tegenstander. Zij hebben de nummer zes van Europa (Anna Hursey, red.) in de ploeg. Het is voor ons zaak om tegen haar twee teamgenoten punten te pakken. En misschien kan een van ons tegen haar stunten. Om te promoveren naar de A-klasse moeten we eerste worden. Het wordt moeilijk, maar we zijn als tweede geplaatst en hebben veel vertrouwen dat het kan lukken."

"Daar doe je het ook voor, mooie snoepreisjes"

Het leven van de vmbo-scholiere aan het Raayland College staat in het teken van leren, tafeltennis en haar sociale contacten met vriendinnen onderhouden. Geen gemakkelijke combinatie, want haar sport slokt vele uurtjes per week op. Ze begint een opsomming en komt tot minstens tien trainingsuren doordeweeks en op zaterdag en zondag competitie spelen. Toch geniet ze met volle teugen. Emma ziet haar hobby, beter gezegd passie, niet als een opgave. Zoals iedere sporter heeft ze weleens een baaldag, maar die zijn spaarzaam. "Soms denk ik: Moet ik nu weer gaan trainen. Maar dat is niet vaak. Ik krijg er zoveel voor terug. Ik leer er nieuwe mensen door kennen, wordt een stuk zelfstandiger omdat ik alles zelf moet doen en het vergt een goede discipline." En, niet geheel onbelangrijk, ze geniet van de vele buitenlandse reizen. Ze somt opnieuw op waar ze in het afgelopen jaar deelnam aan tafeltennistoernooien en trainingsstages. België, Zweden, Portugal, Polen, Canada en Spanje. Een rijtje waar een modale eredivisievoetballer jaloers op zal zijn. "Daar doe je het ook voor, mooie snoepreisjes. Maar vooral om beter te worden door tegen de beste speelsters uit te komen."

Eigenlijk vindt ze zo'n interview maar niks. Emma schreeuwt liever niet van de daken hoeveel tafeltennistalent ze heeft. Lekker met beide voetjes op de grond blijven staan, geen overbodige tralala. "Ik doe het liefste mijn ding en dat is tafeltennissen." Na de EJK is het vizier alweer gericht op het nieuwe seizoen. In Papendal traint ze regelmatig met de nationale selecties. Van der Zanden blijft daarnaast Westa in Wessem trouw waar ze met het damesteam in de eredivisie speelt. Toch vergeet ze ook haar roots niet. Bij Red Stars in Venray speelde ze vorig seizoen met succes in het hoogste jeugdteam. In de nieuwe competitie wacht een volgende uitdaging. "Ik ga in het tweede heren seniorenteam in de landelijke derde divisie spelen. Om meer weerstand te krijgen en beter te worden." Een andere invitatie om intern in het nationaal tafeltenniscentrum in Papendal te wonen, studeren en tafeltennissen sloeg ze voor de tweede keer af. "Vorig jaar vond ik me nog te jong. Nu lijkt het me niet slim om met het eindexamenjaar voor de boeg van school te wisselen."