Harrie en Lenie hopen samen honderd jaar te worden.
Harrie en Lenie hopen samen honderd jaar te worden. Foto: Henk Lammen

"Het gaat vanzelf"

Venray | Komende zaterdag (14 juli) is echtpaar Beerkens-Hesen uit Venray zestig jaar getrouwd. "We hopen samen nog honderd jaar te worden."

Door Sven Poels

Begin jaren vijftig treffen Harrie Beerkens uit Venray en Lenie Hesen uit Horst elkaar regelmatig in de bus van Venray naar Venlo. "We werkten alle twee in Venlo", vertelt Harrie, die zich direct aangetrokken voelde tot Lenie. "Ik dacht: Wat een leuk meisje. Ze zag er goed uit, dus ging ik een beetje loeren." Lenie, lachend: "De jongens kwamen vanzelf, want ik kwam uit een gezin van zeven dames." Op de Venrayse kermis van 1954 sloeg de vonk pas echt over. De twee herkenden elkaar, liepen vervolgens hand in hand en aan het eind van de dag volgde de allereerste, onvergetelijke kus. "Dat was erg lekker", verklapt de nu 83-jarige Harrie met pretoogjes. "Toen hadden we maar meteen de volgende afspraak gemaakt."

Na vier jaar verkering werd er in Horst getrouwd; op 14 juli 1958 voor de wet en acht dagen later voor de kerk. "Eerst voor de wet, dan voor 't bed", grapt de 82-jarige Lenie. Dat eerste gezamenlijke bed stond in een noodwoning aan de Maasheseweg (nu Bosweg), de plek waar dochter Ans (1959) op de wereld werd gezet. In diezelfde straat bouwden ze een huis, dat vanaf 1961 ruim veertig jaar hun thuisbasis was. Zonen John (1961) en Peter (1963) werden daar geboren. "Een goede tijd, maar voor mij niet helemaal", aldus Harrie. "Als hobby hield ik er driehonderd vogels, maar omdat die veel stof afgaven kreeg ik last van de longen. Toen moest ik ze helaas allemaal wegdoen."

Terwijl Lenie thuis voor de kinderen zorgde, werkte Harrie als uitvoerder in de bouw. "In het begin voor kleine aannemers, later voor Bruns en Bonken (nu Janssen de Jong, red.). Ik heb bijgedragen aan projecten in Venlo, Tegelen en Roermond. En in Venray hebben we de Zuidsingel en het winkelcentrum van Veltum gemaakt." Met 57 jaar ging hij met de VUT. "Vanaf toen gingen we veel fietsen", aldus Lenie, die zelf graag kaart, borduurt en spelletjes op de laptop speelt. "Maar dat kan Harrie nu niet meer." Na het tijdperk op de Bosweg verhuisde het echtpaar naar een appartement aan Jerusalem in Venray. Lenie: "Dat beviel ons niet zo goed, omdat we gewend waren om buiten te zitten." Na vijf jaar verhuisden ze dan ook naar een ruime bungalow op de Penningkruid. "We hebben het gelijk gekocht, want het was precies wat we zochten. Het is gemakkelijk, alles is gelijkvloers." Na twaalf jaar wonen ze er nog steeds. "Het is echt fijn hier. De buurt staat voor ons klaar: de tuin wordt bijgehouden en als er bijvoorbeeld sneeuw ligt, wordt het weggeveegd."

Inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en zelfs twee achterkleinkinderen. Samen met vrienden, bekenden en de rest van de familie zijn zij zaterdag uitgenodigd om het diamanten jubileum te vieren in Smakt. Een goede gelegenheid om herinneringen op te halen. "Als je trouwt sta je er niet bij stil dat het voor het leven is. Maar het gaat vanzelf", aldus Lenie. "We hopen samen nog honderd jaar te worden."