De aanleg van glasvezel verloopt voorspoedig.
De aanleg van glasvezel verloopt voorspoedig. Foto: Krea-Webdesign

Aanleg glasvezel op schema

Ysselsteyn | De aanleg van glasvezel in de kerkdorpen van Venray verloopt voorspoedig. "Zo werden afgelopen maandag in Leunen en Oirlo de POP's geplaatst", aldus projectleider Anita Emonts van GlaswebVenray. Zij is tevreden over de voortgang van het project. "De eerste resultaten in Ysselsteyn zijn erg goed. Klanten zijn tevreden over de snelheid van het internet en de kwaliteit van het tv-signaal. Als we op deze manier door kunnen rollen dan hebben wij over een jaar veel digitale gelukkige mensen in de dorpen."

Op het grasveld aan de Albionstraat werd de POP (netwerkverdeelstation) geplaatst. Hierin worden alle glasvezelkabels voor Leunen, Veulen en Heide aangesloten. Emonts: "In deze drie dorpen is de aanleg volop aan de gang. Iedereen die nog geen klant is en wel de glasvezel aan wil laten leggen kan zich nog aanmelden en betaalt eenmalig 250 euro aanlegkosten, omdat de deadline aanmelden zonder aanlegkosten voorbij is."

In Oirlo en Castenray is momenteel de schouwer actief. De schouwer komt bij de klanten van Glasweb en bij de bewoners van de huurwoningen van Wonen Limburg kijken waar men de glasvezelkabel graag binnen wil krijgen, meestal is dit in de meterkast. Hier wordt een schouwrapport van gemaakt, dat voor akkoord wordt ondertekend. "Is een bewoner niet thuis dan ontvangt deze een kaart in de brievenbus met een verzoek om zelf een afspraak te maken. Maakt de klant geen afspraak dan wordt de glasvezel pas in de veegronde aangelegd. Aanmelden in Oirlo en Castenray is nog steeds mogelijk, eveneens met een eenmalige eigen bijdrage van 250 euro", aldus projectleider Emonts.

In Ysselsteyn is de aanleg in de grond gereed. Daar worden momenteel de huisaansluitingen (HAS) gemaakt bij de klanten. Zodra de HAS gereed is wordt de opdracht overgezet naar de provider. Deze neemt vervolgens contact op met de klant om de router (de verdeelkast voor telefoon, TV en internet) aan te sluiten. "Klanten die nu een emailadres hebben van een provider (Ziggo of KPN) dienen dit om te zetten en door te geven bij hun nieuwe provider." In Ysselsteyn wordt voor de bouwvakvakantie de zogenaamde veegronde afgerond. Hierin worden alle klanten die zich tussen 31 oktober 2017 en 1 juni 2018 hebben aangemeld als klant aangelegd en aangesloten. Iedereen die nu in Ysselsteyn nog aanmeldt als klant, en nog geen glasvezelmodem in huis heeft, wordt medio 2019 aangesloten. Emonts: "Voor deze klanten wordt eenmalig 500 euro aanlegkosten in rekening gebracht omdat de deadline aanmelden voor veegronde voorbij is."


In Merselo en Vredepeel is aannemer Spitters in de afrondende fase van het leggen van de kabels. Na de bouwvakvakantie, week 35, wordt er gestart met de huisaansluitingen. Het is raadzaam als het emailadres aangepast dient te worden om dat nu al te doen. Vergeet niet de wijziging door te geven bij de nieuwe provider en GlaswebVenray. Aanmelden voor glasvezel in Merselo en Vredepeel is nog steeds mogelijk. Degene die nu nog aanmelden worden in de veegronde, vierde kwartaal 2018, aangesloten en betalen eenmalig 250 euro aanlegkosten omdat de deadline voor gratis aanleg is verstreken.


In Wanssum komt een POP van waaruit de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren voorzien worden van glasvezel. De deadline voor aanmelden als klant zonder aanlegkosten is voor deze dorpen 15 september. Tussen half augustus en 15 september worden er diverse inloopbijeenkomsten georganiseerd waar het mogelijk is om vragen te stellen over glasvezel, de aanleg en mogelijk is om als klant aan te melden. De data voor deze avonden volgen binnenkort in de agenda op de website van GlaswebVenray.

Als laatste dorpen worden Oostrum, Smakt en Holthees voorzien van glasvezel. De POP voor deze dorpen komt in Oostrum te staan. Aanmelden in deze dorpen als klant zonder aanlegkosten te betalen is mogelijk tot 31 oktober. Naar verwachting zijn deze dorpen over ongeveer een jaar ook aangesloten op glasvezel. De data voor de inloopbijeenkomsten in deze dorpen volgen binnenkort eveneens in de agenda op de website van GlaswebVenray.nu.